Pacientul cu boala Parkinson care s-a VINDECAT complet. Cum a fost posibil așa ceva: „Parcă nu am avut-o niciodată…”

  • Publicat:
Pacientul cu boala Parkinson care s-a VINDECAT complet. Cum a fost posibil așa ceva: „Parcă nu am avut-o niciodată...”

O talamotomie cu ultrasunete, care le dă pacienților cu Parkinson speranța de a-și recâștiga independența, a fost efectuată pentru prima dată unui pacient din Scoția la începutul acestei luni.

Tratamentul „miracol” i-a pus capăt tremorului

Ian Keir, în vârstă de 63 de ani, a fost diagnosticat cu Parkinson în 2018, după ce a suferit doi ani de tremor la mâna dreaptă și nu și-a putut gestiona sarcinile de zi cu zi.

„Se simte ca un miracol. Tremurul meu a dispărut complet – parcă nu l-aș fi avut niciodată. Acum sunt capabil să fac exact ce puteam înainte”, a spus acesta.

Tremorurile incontrolabile, care decurg din nivelurile reduse de dopamină din creier, sunt un simptom al bolii incurabile.

Talamotomia cu ultrasunete este o procedură fără incizii care utilizează ultrasunete focalizate de mare intensitate pentru a crea o leziune într-o parte a creierului cunoscută sub numele de talamus, care controlează mișcările unei persoane.

Bazându-se pe tehnologie care nu este disponibilă pe scară largă, procedura a fost efectuată pe un număr mic de pacienți cu Parkinson din altă parte și pe 60 de persoane din Scoția care trăiesc cu tulburare de tremor esențial, o afecțiune similară și adesea confundată cu Parkinson, în ultimii ani.

Inovație în domeniul medicinii

Dr. Tom Gilbertson, neurolog consultant și lector onorific la Universitatea Dundee, unul dintre centrele de vârf din lume pentru cercetarea Parkinson, l-a numit „un moment de hotar” pentru medicina scoțiană.

„Am asistat deja la impactul transformator pe care procedurile similare îl au asupra pacienților care trăiesc cu tremor esențial, așa că pentru cei cu Parkinson – care poate nu au visat niciodată să aibă un astfel de control asupra mișcărilor lor – este un privilegiu imens”, a spus medicul.

Keir a spus că tremuratul lui a fost „foarte inofensiv pentru început”, dar „de-a lungul anilor tremorurile mele s-au agravat semnificativ”.

El a adăugat: „A fost incredibil de frustrant – a trebuit să învăț să mănânc doar cu o furculiță. Din fericire, soția mea este foarte înțelegătoare și mi-a fost un mare sprijin.

„Scrisul meu de mână era destul de ilizibil – tremurul mi-a afectat mâna dreaptă, dar niciodată nu am stăpânit cu adevărat scrisul cu mâna stângă.

„Deși sunt conștient că acesta nu este un remediu pentru Parkinson, este un remediu pentru unele dintre simptomele mele. Sunt atât de recunoscător și vreau doar să profit la maximum de fiecare zi.”

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc