Grupul Parlamentar Britanic format atât din membri ai conservatorilor și ai laburiștilor a solicitat Guvernului din Regatul Unit să își exprime opoziția față de politicile Organizației Mondiale a Sănătății împotriva țigărilor electronice și ale altor alternative la fumat, cu ocazia Conferinței Părților (COP9) a Convenției-Cadru Privind Controlul Tutunului (Framework Convention on Tobacco Control – FCTC), care va avea loc în luna noiembrie a acestui an.
Apelul parlamentarilor britanici este rezultatul unei anchete de 4 luni în legătură cu modul de lucru și mesajele publice transmise de Secretariatul FCTC și în special cu lipsa unui proces decizional care să fie bazat pe dovezi științifice.
Această anchetă a fost declanșată ca urmare a luărilor repetate de poziție ale OMS care îndeamnă statele să introducă noi interdicții la adresa țigărilor electronice.
Grupul Parlamentar denunță astfel intențiile OMS, din poziția de reprezentanți ai unui stat care a integrat cu succes țigările electronice în politicile de combatere a fumatului. Aceasta a dus la scăderea prevalenței fumatului în Marea Britanie la 12% în 2020, o scădere-record cu 5% față de 2017.
Pentru comparație, prevalența fumatului în Uniunea Europeană a scăzut cu doar 3% în aceeași perioadă, iar media este astăzi la 23%.
În România, numărul fumătorilor a crescut în ultimii 3 ani cu 2%, astfel că astăzi 30% din populația țării fumează.
Țigările electronice sunt reglementate în România aproape la fel de strict ca țigările, o politică legislativă care privează fumătorii de accesul la alternative mai puțin nocive la fumat.
Tranziția de la fumat la dispozitivele electronice este promovată în Regatul Unit ca o alegere pozitivă pentru orice fumător în condițiile în care, conform unui studiu realizate de Public Health England, agenția de sănătate publică a guvernului britanic, vapatul ar fi cu 95% mai puțin nociv decât fumatul.
În aceste condiții, Grupul Parlamentar format din membri ai Camerei Comunei și ai Camerei Lorzilor dorește să se asigure că recomandările OMS vor fi elaborate pentru a evita efecte negative pentru milioane de fumători din Marea Britanie și Europa.
Acest lucru poate fi realizat luând în considerare dovezile științifice concludente și exemplele de bune practici din statele cu politici echilibrate legate de țigările electronice, precum Marea Britanie.
Principalele recomandări ale Raportului sunt:
Membrii Grupului Parlamentar solicită guvernului britanic, prin intermediul raportului lansat în urma anchetei, să ia în considerare „scăderea dramatică a finanțării” oferită OMS dacă abordarea sa referitoare la Convenția-cadru privind controlul tutunului nu va lua în calcul succesele înregistrate de politicile britanice, mult mai favorabile vapatului.