„Țigările electronice ar putea permite unor fumători să renunțe progresiv la tutun”, se arată într-un raport adoptat recent de Parlamentul European, devenind astfel prima cameră aleasă din lume care a aprobat reducerea efectelor nocive ale tutunului.
Parlamentul a adoptat – cu o marjă de 652 de voturi pentru și 15 împotrivă – un raport privind prevenirea și tratamentul cancerului, care notează că „țigările electronice ar putea permite unor fumători să renunțe progresiv la fumat”, scrie europavape.eu.
Acest lucru este esențial deoarece multe studii au arătat că vapingul are un potențial negativ mult mai scăzut decât fumatul. Potrivit Public Health England (PHE), țigările electronice sunt cu 95% mai puțin dăunătoare decât tutunul, iar riscul de cancer scade cu 99,6%.
„Aceasta este o declarație de referință a Parlamentului European, care ar trebui să contribuie în mare măsură la asigurarea fumătorilor cu privire la beneficiile pentru sănătate pe care le poate aduce trecerea la vaping. Încurajăm acum celelalte instituții ale UE – și în special Comisia Europeană – să accepte acest lucru și să se asigure că politica urmează știința, nu invers”, a declarat Dustin Dahlmann, președintele Independent European Vape Alliance (IEVA).
Pe lângă alte măsuri importante pentru reducerea incidenței cancerului, raportul comitetului pune accentul pe efectele grave ale fumatului asupra sănătății. Raportul subliniază, de asemenea, necesitatea unor cercetări ulterioare despre vaping care să fie privite în termeni relativi, având în vedere că fumatul ucide, iar vapingul nu.
În același raport se menționează că aromele din țigările electronice ar putea fi atractive pentru minori și nefumători, motiv pentru care se ia în calcul interzicerea acestora. Pe de altă parte, diversitatea de arome este unul dintre motivele principale pentru care fumătorii adulți renunță la fumatul clasic.
„Cercetările arată că interzicerea țigărilor cu arome nu face decât să contribuie la revenirea la fumatul clasic, lucru pe care vrem să-l prevenim. Suntem de acord că trebuie luate anumite măsuri care vizează strategiile de marketing inadecvate în contextul Directivei Produselor din Tutun, dar trebuie să recunoaștem că aromele joacă un rol important în ceea ce privește renunțarea la fumat”, a adăugat președintele IEVA.
Surse:
Strengthening Europe in the fight against cancer, 16 February 2022. Link
Public Health England “Evidence review of e-cigarettes and heated tobacco products 2018”. Link
European survey: 80 percent of vapers stopped smoking completely. Link