Cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au dezvoltat o pastilă care poate regla senzația de foame. Aceasta funcționează cu o baterie care costă doar un dolar și a fost deja testată pe porci, rezultatele uimindu-i pe oamenii de știință. În cel mult 3 ani este posibil ca pastila să fie testată și pe subiecți umani.
Potrivit cercetătorilor, pastila funcționează prin blocarea relației dintre nervii stomacali și creier. Peste 100 de milioane de nervi „populează” tractul gastrointestinal, aceștia fiind reuniți sub denumirea de sistem nervos enteric, supranumit și „al doilea creier”.
Pastila electronică intervine în relația intestin-creier prin blocarea unor semnale electrice. Mai precis, pastila stimulează celulele endocrine din sistemul nervos enteric să elibereze grelină, un hormon care crește pofta de mâncare.
Dispozitivul ingerabil funcționează cu o baterie care costă doar un dolar (și care este deja aprobată de FDA), ce trimite un curent prin electrozi minusculi de pe suprafața sa.
Pentru a asigura un contact adecvat cu țesutul stomacal, cercetătorii au adăugat șanțuri pe suprafața pilulei care scot lichidul de pe electrozi. Designul a fost inspirat de o șopârlă australiană, ai cărei solzi crestați o ajută să colecteze apa de pe piele.
Acea suprafață poate gestiona fluidul care ar putea împiedica electrozii să atingă țesutul din stomac, astfel încât să poată furniza în mod fiabil stimularea electrică.
Pilula funcționează continuu, însă versiunile viitoare ar putea fi pornite sau oprite de la distanță, spun cercetătorii.
Tratamentul cu pastila electronică poate fi util persoanelor care se confruntă cu stări de greață, lipsa poftei de mâncare, cașexie (pierdere inexplicabilă în greutate) și alte simptome gastrointestinale, cauzate de boli precum cancerul, anorexia, bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativă), malnutriția, demența, Parkinson etc.
„Din câte știm, este primul tratament electroceutic (n. red. – de stimulare electrică) pentru reglare hormonală”, a declarat Khalil Ramadi, coautorul studiului.
Cercetătorii au testat pastila electronică pe porci. La numai 20 de minute de la ingestia pastilei, animalele prezentau un nivel mai crescut de grelină în sânge, fără reacții adverse.
Dispozitivul ingerabil este eliminat din corp la aproximativ 24 de ore, iar procesul de eliminare a substanțelor rezultate în urma procesului de descompunere durează cel mult 2 săptămâni. Echipa MIT speră că testele pe oameni ar putea începe în trei ani.
Cercetătorii spun că pastila poate fi concepută și pentru a suprima posta de mâncare, fiind astfel utilă în tratamentul obezității. De asemenea, există deja prototipuri de capsule capabile să injecteze insulină la nivelul straturilor tisulare superficiale ale stomacului într-un mod autonom. Acestea reduc nivelul glicemiei și ar putea fi în viitor alternative la injecțiile zilnice suportate de milioane de persoane diagnosticate cu diabet.
Surse:
https://news.mit.edu/2023/ingestible-capsule-stimulates-hunger-regulating-hormone-0426