O pastilă vibratoare care se administrează pe cale orală poate fi soluția salvatoare pentru persoanele care se confruntă cu constipație cronică idiopatică (de cauză necunoscută) și sunt nevoite să ia frecvent laxative, care nu sunt deloc lipsite de riscuri și nici întotdeauna eficiente.
Potrivit datelor prezentate în cadrul în cadrul evenimentului Digestive Disease Week, pastila vibratoare Vibrant a îmbunătățit simptomele pacienților cu constipație cronică într-un studiu multicentric randomizat de fază 3. Compania producătoare a obținut anul trecut autorizația din partea Food and Drug Administration (FDA), însă doar recent aceasta a devenit disponibilă cu rețetă de la medic, potrivit CNN.
Costul pastilelor pentru tratamentul pe o lună ajunge la aproape 90 de dolari, însă „persoanele asigurate beneficiază de o reducere de 20 de dolari”, a declarat Ben Feldman, directorul de marketing al companiei producătoare.
Pastila acționează prin vibrație în timpul trecerii prin intestin, unde stimulează peristaltismul.
Tratamentele convenționale pentru constipație nu s-au modificat de zeci de ani. Acum am venit cu o abordare nouă, cu o pastilă vibratoare menită să inducă aceste contracții locale ale colonului pentru a imita ceea ce se întâmplă în mod normal, a declarat Dr. Satish Rao, profesor de medicină la Medical College of Georgia.
Capsula este dotată cu un motor minuscul care determină 3 secunde de vibrații, urmate de 16 secunde de repaus.
În cadrul studiului care a inclus 312 pacienți cu vârsta peste 22 de ani ce aveau între 1 și 2,5 scaune pe săptămână, capsula vibratoare a ajutat la creșterea frecvenței și consistenței scaunelor.
Un alt lucru important: nu au fost constatate reacții adverse semnificative. Cu toate acestea, participanții au raportat un ușor disconfort cauzat de vibrația la nivel intestinal (11%, față de niciunul în grupul placebo).
De asemenea, experții spun că această pastilă nu este potrivită tuturor, deoarece nu este dizolvabilă (este eliminată odată cu materiile fecale). Din acest motiv, ar putea fi contraindicată pacienților care au suferit anterior intervenții chirurgicale la nivelul intestinului.
Chiar și așa, noua descoperire ar putea fi o alternativă pentru persoanele care nu obțin rezultate în urma administrării de laxative sau care prezintă efecte secundare neplăcute.
Persoanele care obișnuiesc să folosească laxative stimulante în mod cronic pot deveni dependente de acestea, necesitând creșterea dozelor pentru menținerea unui efect din ce în ce mai redus pe tranzitul intestinal, deoarece sensibilitatea colonului se reduce până la lipsa totală de răspuns contractil.
Citește și: Pericolul laxativelor – pot duce la carențe grave de vitamine și paralizie intestinală
Constipația cronică este cauzată adesea de alimentația neadecvată, bogată în grăsimi animale (carne, lactate grase, ouă) și dulciuri rafinate (prăjituri, dulceață), dar sărace în fibre (vegetale, fructe, cereale integrale).
Alte posibile cauze ale constipației sunt lipsa de mișcare, aportul insuficient de lichide, stresul, modificările hormonale, hemoroizii, fisurile anale, sarcina, sclerodermia, scleroza multiplă, boala Parkinson, accidentul vascular cerebral sau anumite medicamente (antidepresive, antiacide, antihistaminice, diuretice).
Surse:
https://www.webmd.com/digestive-disorders/news/20230209/vibrating-pill-can-help-treat-constipation?
https://edition.cnn.com/2023/02/08/health/vibrating-pills-constipation-wellness/index.html