Pentru că procedura de extragere este prea scumpă, femeile își scot singure steriletul acasă, urmărind tutoriale pe TikTok. La ce pericole se expun

Unele femei își scot singure steriletul acasă, dar medicii avertizează că procedura nu este deloc una simplă și nici lipsită de riscuri, deși așa pare, la prima vedere.
  • Publicat:
Pentru că procedura de extragere este prea scumpă, femeile își scot singure steriletul acasă, urmărind tutoriale pe TikTok. La ce pericole se expun
Sursa foto: Shutterstock

Steriletul este un dispozitiv intrauterin cu scop contraceptiv care are o eficacitate de peste 99% în prevenirea sarcinii, pe o durată de aproximativ 10 ani. Deși inserarea unui astfel de dispozitiv este gratuită, pentru scoaterea (extracția) lui de către personal medical avizat în vederea prevenirii complicațiilor, femeile trebuie să plătească o sumă cuprinsă între 60 și 300 de lei, în funcție de clinica pe care o aleg și de experiența medicului care efectuează procedura.

Din acest motiv, dar și pentru că pot apărea simptome neplăcute după inserarea steriletului, pe care unii medici nu le consideră justificate pentru extracția dispozitivului, unele femei decid să își scoată singure steriletul, acasă, urmărind tutoriale pe TikTok sau Youtube. Medicii avertizează însă că procedura nu este deloc una simplă și nici lipsită de riscuri, deși așa pare, la prima vedere.

Unii medici amână intenționat extracția steriletului sau chiar refuză să facă acest lucru, motivând că simptomele acuzate de paciente nu sunt cauzate de acest dispozitiv, spune Jamie Manzer, o femeie care postează filmulețe explicative pe TikTok.

„Medicul a refuzat să-mi scoată steriletul. În schimb, mi-a recomandat să merg la psiholog pentru că bănuia că sufăr de anxietate”

Deși eficacitatea steriletului este aproape de 100%, unele femei se pot confrunta cu reacții adverse. Este și cazul lui Martisha Perry, o femeie din Georgia care a postat un videoclip pe Youtube în care detaliază cum se extrage steriletul acasă. Clipul video a strâns până acum peste 20.000 de vizualizări.

https://www.youtube.com/watch?v=Dr4ToNb8sOk&t=3s&ab_channel=TishaLe

Femeia susține că după ce i-a fost montat steriletul s-a confruntat cu crampe abdominale severe, menstruație abundentă și senzație generală de rău.

Nu mă așteptam să am astfel de simptome. După un an și jumătate, am decis că e mai bine să îl scot. Am aflat că trebuie să plătesc aproape 200 de dolari pentru extragerea steriletului, o sumă pe care nu mi-o permiteam. Am început să caut pe internet și am descoperit poveștile unor femei care și-au scos singure steriletul acasă. Așa că am decis să o fac și eu, spune Martisha în videoclip.

O altă femeie care a postat un videoclip în care povestește experiența ei cu steriletul este Paige LeAnn. Ea spune că a vrut să-și scoată steriletul după doi ani pentru că luase foarte mult în greutate, se confrunta cu depresie și crampe abdominale puternice.

Nu mă simțeam eu însămi. Am fost la mai mulți medici ca să-mi scoată steriletul, dar toți îmi spuneau că simptomele nu sunt o consecință a dispozitivului contraceptiv. Unul mi-a recomandat să merg la psiholog pentru că bănuia sufăr de anxietate. Mi-a spus că nu mai auzise de cazuri în care steriletul să cauzeze astfel de simptome, povestește femeia.

Tieesha Essex din Georgia spune că medicul nu a fost de acord să îi scoată steriletul fără ca ea să folosească ulterior o altă metodă contraceptivă. Însă Tieesha nu a fost de acord, așa că a decis să-și scoată singură steriletul acasă și să povestească într-un videoclip cum a decurs procedura.

O altă femeie spune într-un clip pe TikTok că procedura a fost mai puțin dureroasă acasă decât în cabinetul medicului.

Am făcut-o în ritmul meu. A fost mai puțin dureros decât introducerea unui speculum pentru a separa pereții vaginului, spune ea.

Toate aceste femei susțin că extragerea steriletului acasă este rapidă, ușoară și fără durere. Essex spune că atunci când și-a scos steriletul s-a simțit ca și cum ar fi scos un tampon din vagin.

Scoaterea steriletului nu este lipsită de riscuri

Deși procedura de extracție a steriletului durează doar câteva minute și este, de obicei, mai puțin dureroasă decât montarea dispozitivului, există riscul să apară complicații, mai ales dacă este efectuată acasă, de o persoană fără pregătire medicală.

Dacă steriletul este îndepărtat în cadrul unui cabinet, medicul va introduce un speculum pentru a separa pereții vaginului, după care va urma acești pași: va căuta firele steriletului, va folosi forcepsul pentru a prinde în siguranță firele și va trage încet de ele, apoi brațele flexibile ale steriletului se vor plia pe măsură ce acesta va aluneca prin deschiderea colului uterin.

Există însă cazuri când firele steriletului nu pot fi localizate, pentru că au fost tăiate prea scurt atunci când a fost montat steriletul. În această situație, medicul poate recomanda o ecografie pentru a vedea unde sunt localizate firele. Ulterior, le va extrage cu un forceps îngust sau cu alte instrumente specifice, apoi va îndepărta steriletul în siguranță.

De asemenea, este posibil ca firele steriletului să fi urcat în uter, caz în care poate fi recomandată o sonogramă, pentru ca medicul să se asigure că steriletul este încă în uter.

O altă situație poate fi aceea în care steriletul este blocat în peretele uterin și nu poate fi scos cu ușurință. Medicul poate recomanda, în astfel de situații, efectuarea unor investigații suplimentare, precum ecografia, histerografia sau histeroscopia. Dacă se confirmă, în urma analizelor, că steriletul este blocat în uter, medicul trebuie să dilate colul uterin pentru a scoate steriletul cu ușurință și pacienta va fi anesteziată local pentru a nu simți durere sau disconfort în timpul procedurii.

Ce simptome pot apărea după scoaterea steriletului

După extragerea steriletului, multe femei se pot confrunta cu diverse simptome care persistă câteva zile sau săptămâni, dar care pot fi ameliorate prin administrarea de ibuprofen sau acetaminofen, la nevoie.

Principalele manifestări care pot apărea după scoaterea steriletului sunt crampele abdominale și sângerările vaginale. Menstruația revine la normal, după scoaterea steriletului, în termen de aproximativ 3 luni.

În cazul în care te confrunți cu următoarele simptome după scoaterea steriletului, adresează-te de urgență medicului ginecolog, deoarece pot fi semne ale unei infecții:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult