Pepenele este fructul vedetă al verii. Indiferent dacă este roșu sau galben, este zemos și răcoritor și reprezintă gustarea ideală într-o zi călduroasă. Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne explică ce beneficii nutriționale ne aduce pepenele în funcție de culoare.
În timp ce pepenele roșu ne protejează de razele ultraviolete, cel galben încetinește procesul de îmbătrânire.
„Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte:
„La conținutul de potasiu, mineral care ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, pepenele galben e câștigător cu aproximativ 300 mg/100g, adică dublu față de cel roșu”, adaugă nutriționistul.
„Și la conținutul de fibre tot pepenele galben învinge cu 1 g%, față de 0,3g pentru cel roșu. Tocmai aceste fibre împiedică absorbția rapidă a zahărului din pepenele galben, ceea ce-l face mai puțin periculos pentru siluetă- acolo unde ambele culori au aproximativ 7 g fructoză și în jur de 35 calorii/100g”, explică dr. Mihaela Bilic.
„Roșu sau galben, nu uitați că pepenele se mănâncă cu felia, chiar dacă conține peste 90% apă”, amintește nutriționistul
„Dacă vă place pepenele roșu cu telemea, vă ofer și un argument nutrițional pentru această combinație dulce-sărată: licopenul este liposolubil, deci are nevoie de un strop de grăsime ca să fie asimilat- și grăsime mai bună ca în brânză nu există”, scrie dr. Mihaela Bilic.