Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra cărnii de porc pe care o cumpărăm din magazine pentru masa de Crăciun și Anul Nou. Chiar dacă nu știu, mulți români se expun la pericole alimentare în această perioadă.
Românii se situează pe locurile fruntașe ale Europei atunci când vine vorba despre consumul de carne de porc. Însă, nu toate sursele sunt și sigure, potrivit statisticilor.
Medicul Tudor Ciuhodaru îi înseamnă pe români să cumpere carne de porc și alte tipuri din carne doar din unitățile autorizate. Și cei care au tăiat porcul acasă trebuie să fie prudenți, avertizează medicul. Aceștia sunt sfătuiți să ducă la un laborator carnea, înainte de a o pregăti și consuma.
”Din punct de vedere infecțios, riscurile sunt foarte importante. În carnea de porc sunt foarte multe bacterii care pot provoca boli grave. Trebuie respectate cu strictețe normele de igienă, iar carnea trebuie preparată corect”, a precizat Dr. Tudor Ciuhodaru pentru Antena 3 CNN.
Din punct de vedere infecțios, riscurile sunt foarte mari. În carnea de porc sunt foarte multe bacterii care pot provoca boli grave. Trebuie respectate cu strictețe normele de igienă, iar carnea trebuie preparată corect.
”Nu depozitați carnea crudă alături de alte alimente din frigider. Încercați să consumăți doar carne bine preparată termic. Este doar o soluţie, deşi nu întotdeauna rezolvă problema. Sunt bacterii care rezistă la temperaturi foarte mari”, a mai spus Dr. Tudor Ciuhodaru pentru Antena 3 CNN.
Printre cele mai întâlnite simptome sunt: diaree, dureri abdominale, dureri musculare sau fenomene neurologice şi chiar decese. Printre cele mai comune simptome sunt starea de rău, scăderea apetitului, scăderea în greutate, iar în cele mai severe cazuri se poate ajunge la convulsii, atunci când parazitul migrează spre creier. Așadar, fiți cu mare băgare de seamă!
Listerioza este una dintre cele mai întâlnite bacterii din carnea de porc. Dr. Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă și pentru femeile gravide din această prismă.
”Când vine vorba de gravide, listerioza poate duce la riscul de avort, de naștere prematură, lucruri care nu sunt de neglijat. Prevenția este cea mai importantă în astfel de situații”, a conchis medicul.