În timpul pandemiei de coronavirus, a crescut dramatic numărul copiilor sub 6 ani care au ingerat dezinfectant, arată datele centrului de otrăvuri din SUA.
Dezinfectantele pe bază de alcool au devenit un accesoriu nelipsit în timpul pandemiei de coronavirus. Însă pe măsură ce vânzările au crescut și familiile și-au făcut stocuri, a crescut și numărul apelurilor la serviciile de urgență din cauza copiilor care l-au ingerat accidental.
Anul trecut, au fost mai mult de 20.000 de cazuri de expuneri la dezinfectant în cazul copiilor sub 6 ani, o creștere de 40% față de 2019, potrivit datelor publicate de New York Times.
Majoritatea dintre cazuri au fost în rândul copiilor de doi ani sau mai mici, care au înghițit accidental dezinfectant. În multe dintre cazuri, nu au fost înregistrate simptome, ceea ce înseamnă că a fost vorba de o cantitate mică ingerată, situație care nu prezintă riscuri majore asupra sănătății, potrivit dr. Justin Arnold, directorul medical al Florida Poison Information Center Tampa.
Au fost însă și cazuri când copiii au experimentat simptome precum: vomă, tuse și iritație orală.
Chiar dacă majoritatea situațiilor au fost fără complicații grave, părinții pot lua măsuri pentru a preveni drumuri inutile la camera de gardă.
Expunerea la substanțe pentru curățare a suprafețelor din casă a crescut, de asemenea. Printre acestea se numără: detergent, clor. Acestea au crescut cu 10% în rândul copiilor sub 6 ani în primele luni de la declanșarea pandemiei.
Experții avertizează că acestea pot fi destul de toxice, mai ales în cazul dezinfectantelor care nu au sistem de blocare împotriva copiilor.
„Oamenii nu știu cât de toxic este odată ingerat, care sunt efectele și cum să-l depoziteze corect”, a spus William Eggleston, un toxicolog din Upstate New York Center în New York și asistent profesor la Universitatea de Farcmacie din Binghamton.
Răspunsul diferă în funcție de cantitatea ingerată.
Dacă înghit o cantitate considerabilă de dezinfectant pe bază de alcool, copii se pot îmbăta, potrivit Diane Calello, un toxicolog pediatru din New Jersey Poison Center.
Dezinfectantul pentru mâini conți alcool de 60 până la 95%, o concentrație mult mai puternică decât găsim în bere, vin sau în majoritatea băuturilor alcoolice tare. Un copil care cântărește 9 kilograme și bea o lingură sau două, ar putea fi în stare de ebrietate, potrivit specialiștilor.
„Pe măsură ce doza se mărește, ei pot deveni foarte somnoroși și pot avea probleme în a respira, precum se întâmplă în cazurile severe de intoxicație cu alcool, în rândul adulților”, adaugă Diane Calello.
După ce au băut chiar și cantitate modestă de alcool, copiii sunt mai predispuși decât adulții să experimenteze o scădere periculoasă a zahărului din sânge, ceea ce îi poate face letargici între șase și 10 ore de la consum, precizează experta.
Ingerarea dezinfectantului poate irita gâtul sau stomacul, mai ales dacă sunt pe bază de alcool izopropilic.
Dezinfectantul trebuie ținut într-un loc care nu este accesibil pentru cei mici, eventual să nu fie nici la vedere, chiar dacă este sticluță mică.
„E important ca parinții să îl țină ca pe medicamente”, a spus Eggleston.
De asemenea, experții îi sfătuiesc pe părinți să supravegheze copiii atunci când îl folosesc.
„Nu vă doriți ca cel mic să folosească singur dezinfectantul și să îl guste”, a adăugat el.