Persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca trebuie să se adreseze urgent medicului dacă au aceste simptome

  • Publicat:
Persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca trebuie să se adreseze urgent medicului dacă au aceste simptome
Sursa foto: Freepik.com
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a concluzionat, zilele trecute, că vaccinul AstraZeneca folosit pentru prevenirea COVID-19 are beneficii care depășesc riscurile și efectele adverse. Cu toate acestea, EMA a precizat că este necesară actualizarea prospectului vaccinului cu noile informații privind posibila apariție a cheagurilor de sânge în rândul persoanelor care au primit vaccinul AstraZeneca.

Comitetul pentru siguranță (PRAC) a confirmat că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. (…) Acest vaccin s-a dovedit foarte eficient, vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei, a anunțat Emer Cooke, directorul EMA.

Reprezentanții EMA spun că cheagurile de sânge ar trebui catalogate drept efecte secundare foarte rare ale vaccinului Vaxzevria, noua denumire a vaccinului AstraZeneca.

Datele prezente nu ne-au oferit o cauză precisă pentru apariția acestor cheaguri de sânge. Poate fi vorba despre un răspuns imun. Comitetul de siguranță nu recomandă măsuri specifice, au subliniat oficialii EMA.

Vaccinul AstraZeneca – semne care pot sugera existența unor cheaguri de sânge

Agenția Europeană pentru Medicamente menționează însă că persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca trebuie să solicite ajutor medical de urgență în cazul în care se confruntă cu următoarele simptome, în primele 14 zile de la vaccinare:

  • scurtarea respirației/senzația de lipsă de aer
  • durerea puternică în piept
  • umflături la nivelul picioarelor
  • dureri abdominale puternice
  • durere de cap severă
  • vedere în ceață
  • pete vasculare, peteşii, echimoze, hemoragii cutanate în afara locului de administrare a vaccinului

Potrivit unui document publicat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, au fost raportate cazuri de evenimente tromboembolice după administrarea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca în mai multe țări din Spațiul Economic European, unele ducând la suspendarea locală a unor loturi specifice sau a utilizării vaccinului în sine.

O asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțită de sângerare, a fost observată foarte rar după vaccinarea cu serul AstraZeneca. Aceasta include cazuri severe care se prezintă cu tromboză venoasă, inclusiv cu localizări neobișnuite, cum ar fi tromboza de sinus venos cerebral, tromboza de venă mezenterică, precum și tromboză arterială, concomitent cu trombocitopenie.

Majoritatea acestor cazuri au apărut în primele 7 până la 14 zile de la vaccinare, la femei cu vârsta sub 55 de ani, însă acest lucru poate reflecta utilizarea crescută a vaccinului la această populație. Unele cazuri au avut evoluție fatală.

Agenția Europeană pentru Medicamente a precizat că va monitoriza în continuare cazurile de reacții adverse raportate după vaccinare.

Este important să raportați către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România orice reacție adversă suspectată asociată cu administrarea vaccinului AstraZeneca. Puteți face acest lucru online, la adresa https://covid19.anm.ro/pacienti

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: