Persoanele care consuma sucuri dietetice nu pierd din greutate, ba chiar mai castiga cateva kilograme, demonstreaza o noua cercetare la care specialistii americani au trudit vreme de 8 ani. „Nu ne-a surprins ca persoanele care consuma sucuri sunt predispuse la surplus de greutate si la obezitate, dar am fost mirati sa descoperim ca in cazul celor care beau doar sucuri dietetice, fara pic de zahar, riscul obezitatii este chiar mai ridicat!”, a declarat initiatorul cercetarii. Dupa ce au analizat bine datele, specialistii au observat ca acest risc provine in special din sucurile dietetice acidulate.“Riscul de a deveni supraponderal creste, in medie, cu 41% cu fiecare sticluta de bautura dietetica pe care o consuma o persoana zilnic”, avertizeaza medicii.
Curele de slabire, inutile si riscante
Curele de slabire nu au nici un efect asupra majoritatii oamenilor si sunt chiar riscante pentru sanatate, este concluzia celui mai mare studiu efectuat pâna acum asupra acestui subiect, in SUA. Mai mult de doua treimi dintre persoanele care tin diete se ingrasa la loc dupa terminarea regimului, pe parcursul a 5 ani. Iar aceasta contribuie la cresterea riscurilor de aparitie a diabetului sau de producere a unui infarct ori accident cerebral si a riscului de moarte subita. Majoritatea persoanelor ajung sa acumuleze mai multe kilograme decât au avut la inceput, potrivit studiului la care au participat mii de persoane care au urmat diete. Concluzia: cel mai bine ar fi ca oamenii sa nu urmeze deloc o cura de slabire, ci sa manance echilibrat si sa faca miscare. Greutatea lor ar fi aceeasi, in principiu, iar corpul nu ar suferi din cauza slabirilor si ingrasarilor repetate.
La placinte, inainte!
O felie de placinta cu cirese sau visine consumata zilnic poate contribui la scaderea colesterolului si la reducerea riscurilor de instalare a diabetului, dezvaluie un studiu american. Cele mai bune sunt ciresele amare si visinele pentru ca efectul benefic vine din pigmentul responsabil pentru culoarea rosie a fructelor. Pigmentul antocianina este un compus natural care impiedica formarea cheagurilor de sange in artere. Visinele contin cea mai mare cantitate de antocianine. Cercetatorii au adaugat visine in hrana unui grup de cobai. Dupa 3 luni, au descoperit ca nivelul colesterolului din sângele acestui grup de cobai a scazut semnificativ fata de cel inregistrat la un grup care a avut o alimentatie normala. De asemenea, insulina s-a incadrat in limite normale.