Persoanele deranjate de sunete ca plescăit şi sorbit sunt genii creative, arată studiile

Studiile arată că persoanele iritate de anumite sunete sunt genii creative.
  • Publicat:
Persoanele deranjate de sunete ca plescăit şi sorbit sunt genii creative, arată studiile
FOTO: shutterstock / Persoanele deranjate de sunete ca plescăit şi sorbit sunt genii creative, arată studiile

Cu siguranţă mulţi dintre noi am fost puşi în situaţia în care să ne aflăm la masă cu o persoană care atunci când mănâncă, soarbe cioba, mănâncă cu gura deschisă sau plescăie, sunete deloc prietenoase care, de ce nu, te irită sau îţi dau un fior pe spate. Un nou studiu arată că persoanele care suferă de această hipersensibilitate tind să fie mai inteligente spre deosebire de altele.

Această reacţie este o tulburare anxioasă numită misofonie, definită de Web MD ca ”o tulburare în care diferite sunete sunt un declanşator emoţional sau un răspuns fizic pe care mulţi l-ar percepe nepotrivit în anumite circumstanţe”. Cele mai comune sunete sunt plescăitul, sorbitul, bătutul cu unghiile pe o suprafaţă, sforăitul, boncănitul, trosnitul oaselor, mişcarea anumitor piese de metal pe alte suprafeţe. Această afecţiune este de cele mai multe ori diagnosticată greşit ca autism sau tulburare obsesiv-compulsivă (OCD).

Reacţia persoanelor care suferă de misofonie la anumite sunete poate varia de la furie, până la panică şi hiperventilaţie. Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri ce provoacă mai exact misofonia, dar se crede că este o reacţie anormală a creierul la anumite sunete din jur şi poate apărea odată cu tulburarea obsesiv-compulsivă.

Persoanele care suferă de misofonie sunt mai creative şi intuitive

Misofonia afectează aproximativ 20% din populaţie şi, pentru că în Manualul de Statistică şi Diagnostic al Tulburărilor Mentale nu există un criteriu care să arate că misofonia este o tulburare completă, persoanele care suferă de această afecţiune nu sunt luate în serios. În urma unui studiu condus de cercetătorii Universităţii Northwestern din Illinois, oamenii de ştiinţă sugerează că persoanele care suferă de misofonie sunt mai creativi şi mai intuitivi faţă de alte persoane. Publicat în Jurnalul Neuropsychologia, la studiu au fost implicaţi 100 de participanţi cărora li s-a cerut să ofere răspunsuri creative la anumite scenarii într-un timp scurt.

Cercetătorii au notat reacţiile câtorva participanţi la anumite sunete care se auzeau în timp ce încercau să ofere răspunsurile. Astfel, au raportat o legătură puternică între hipersensibilitatea la sunete şi răspunsurile creative. Mai exact, dacă o persoană este deranjată de anumite zgomote, putem vorbi de un geniu mai mult decât am fi crezut. Charles Darwin, Marcel Proust şi Anton Chekov se numără şi ei printre geniile care au suferit de misofonie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări: