Dacă în trecut oamenii credeau că somnul este o perioadă de rapaus, cu timpul aceștia au învățat că este vital pentru o viață emoțională echilibrată, dar și pentru una socială și profesională sănătoasă.
Ritmul circadian reprezintă ciclul de aproximativ 24 de ore care are loc la nivel fizic, mental și comportamental, ca răspuns al organismului la alternanța lumină-întuneric din mediul înconjurător.
Până recent, se credea că totul este dirijat de o zonă din hipotalamus, responsabilă cu menținerea ritmului circadian.
Recent, cercetătorii au descoperit următorul aspect: anumite zone percep alternanța zi-noapte dincolo de ceea ce le sugerează creierul. Astfel că ficatul nostru poate repera atunci când în loc să dormim petrecem timp în față televizorului sau telefonului.
Conform celui mai recent studiu efectuat la Universitatea din California, în strânsă colaborare cu Institutul de Biomedicina din Barcelona, cercetarea a avut loc pe șoareci, scrie Science Daily. Pe scurt, acestora le-a fost deconectat ceasul central și au fost activate ceasurile din ficat și piele. Acestea au răspuns la alternanța lumină – întuneric ca și cum ar fi primit în continuare comenzi de la creier. Însă, în speță, ficatul și pielea își luau comenzile de la celelalte organe, mai puțin de la creier, și-n lipsa unei conexiuni cu hipotalamusul.
Studiile au arătat că ritmul circadian are un rol important asupra ciclului de somn, a temperaturii corpului sau producției de hormoni etc.
Totodată, afectarea ritmului circadian poate avea un impact negativ asupra stării de sănătate și stării de bine generale a organismului, putând conduce astfel la tulburări ale somnului, obezitate, depresie, diabet și multe altele.
Cauzele tulburărilor de ritm circadian
Principalii factori care pot provoca tulburări de ritm circadian pot include:
Studiile recente atestă faptul că ritmul circadian este implicat în mod direct în incidența anumitor evenimente cardiovasculare, ca de pildă infarctul miocardic, moartea cardiacă subită sau atacul de cord.
Specialiștii au observant faptul că ritmul circadian poate aduce o serie de schimbări în ceea ce privește organismal uman, astfel că e posibil ca acesta să contribuie și la dezvoltarea cancerului. S-au efectuat în acest sens numeroase teste medicale, acțiuni ce au confirmat și acest fapt.
Conform celui mai recent studiu efectuat la Universitatea din California, majoritatea simptomelor de anxietatea și depresie sunt strâns legate de ritmul circadian, fenomenul conducând spre simptome precum variațiile de dispoziție din cursul zilei, dereglările la nivelul ciclului veghe-somn, dar și recurențele periodice ale bolii.