Recent a fost lansată o nouă campanie de informare şi educare medicală a populaţiei cu privire la psoriazis, cu prilejul Zilei Mondiale a Psoriazisului, de către Societatea Română de Dermatologie (SRD) în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).
Campania, intitulată „Fii inteligent! Renunţă la prejudecăţi!”, va dura 30 de zile, iar la nivel naţional se va desfăşura în 10 centre mari de dermatologie, printre care Timişoara, Braşov, Oradea, Iaşi, Constanţa, Târgu Mureş, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu şi Bucureşti. De asemenea, se va derula în grădiniţe, şcoli, săli de sport, saloane de înfrumuseţare sau bazine de înot, iar anul acesta se estimează că vor fi informaţi despre cauzele şi efectele psoriazisului peste un milion de români.
„Psoriazisul afectează aproape 2-3% din populaţia lumii, fără a face diferenţe între sexe. Există un vârf al incidenţei bolii în ultima perioadă a adolescenţei sau în jurul vârstei de 20 de ani, iar un alt vârf, la pacienţii care au împlinit 50 de ani’, a declarat preşedintele SRD, prof. dr. Călin Giurcăneanu.
Potrivit acestuia, România se situează şi la acest capitol pe primele locuri în Europa.
„Şi mai grav este faptul că în spatele pacienţilor diagnosticaţi sunt de două ori mai mulţi cei netrataţi”, a mai adăugat preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.
Aflată în dublă ipostază, de pacient, dar şi preşedinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu a atenţionat că psoriazisul nu este contagios, iar pacienţii au nevoie de suport pentru a trece peste problemele create de lipsa de încredere în sine cauzată de modul cum arată.
Peste 30% dintre pacienţii cu psoriazis dezvoltă şi psoriazis artropatic, care duce în timp la apariţia leziunilor articulare grave, deformante, ce cauzează deseori invaliditate. De asemenea, pacienţii care ajung în acest stadiu al bolii sunt mult mai expuşi riscului de deces, ca urmare a complicaţiilor cardiovasculare.