Piața Obor, „trufandaua” Europei. O jurnalistă străină laudă verdețurile de sezon din România: „Noi nu mai avem salată verde în Anglia”

  • Publicat:
Piața Obor, „trufandaua” Europei. O jurnalistă străină laudă verdețurile de sezon din România: „Noi nu mai avem salată verde în Anglia”
Foto: profimediaimages.ro

Jurnalista Erica Wagner de la Financial Times a făcut o vizită în Piața Obor din Capitală, în contextul crizei legumelor din Marea Britanie, și a rămas plăcut surprinsă de bogăția de verdețuri de sezon de pe tarabe.

Ea a scris ulterior un editorial în care povestește: „Nu am văzut niciodată lobodă la noi, în Anglia. Are frunze moi, superbe, roşiatice-violet şi adaugă o dulceaţă la salate sau poate fi transformată în supă. Nu am recunoscut nici plantele cu frunze țepoase, pe care cineva mă ademenea să le cumpăr. Erau urzici, culese în mod tradițional primăvara, din care am făcut o supă catifelată, folosind o bază din praz dulce și semințe de fenicul.”

De asemenea, jurnalista consideră că verdețurile de sezon au prețuri rezonabile și se găsesc din belșug, descriind Piața Obor din București drept cea mai mare din țară și „una dintre favoritele ei din Europa”.

Piața Obor, pe lista mea de favorite

„Sunt la Piaţa Obor, cea mai mare piaţă din ţară, chiar în inima Bucureştiului. Sunt puţine lucruri pe care le iubesc mai mult decât o piaţă europeană – îmi plac în special Piaţa Lices din Rennes şi Piaţa Fermierilor din Dern’sches Gelände din Wiesbaden – iar Piața Obor a fost adăugată acum pe lista mea de favorite”, mărturiseşte ea.

În continuare, jurnalista descrie cum se ajunge la Piața Obor și ce trufandale de sezon se găsesc pe tarabele vânzătorilor.

„Metroul din Bucureşti este la îndemână şi rapid, iar staţia Obor se află la câţiva paşi de marea hală centrală a pieţei. În jurul ei sunt tarabe mai mici în aer liber unde se vând ouă, mere, bijuterii, electronice, flori – şi, bineînţeles, vin fiert şi mici, o pasiune naţională.

Nouăzeci de tone de produse proaspete ajung aici zilnic pentru a fi vândute: fructe şi legume la parter, cu zeci de tarabe individuale care se întrec în a expune cel mai luxuriant spanac şi cele mai lungi fire de praz. Aici există miere, ierburi şi nuci, precum şi un automat uriaş care oferă diverse iaurturi. Urci scara rulantă şi găseşti măcelării, brutării și magazine de brânzeturi.

Este deschis şapte zile pe săptămână de la 7:00 până la 19:00 – ei bine, se închide la 16:00 duminica”, își continuă Erica Wagner povestea.

Penurie în Anglia, abundență în Ucraina

Femeia descrie și cum a reacționat Florian, un vânzător din Piața Obor, când aceasta a spus corect „18” în limba română, aceasta reprezentând suma pe care a avut-o de achitat:

Cumpăr o salată frumoasă de la Florian cu 3 lei – cam 50 de cenţi –, împreună cu câteva legături de ceapă verde cu coadă lungă şi luxuriantă; ridichi crocante de culoare roşu aprins; pătrunjel şi mărar. În total, 18 lei. Cocoţat pe taraba lui din piaţă, înconjurat de grămezi de produse, Florian mă învaţă să spun 18 în limba română şi aplaudă când spun bine din a treia încercare. Zâmbeşte când spun mulţumesc, dar cam asta e tot ce pot în româna mea, până acum.

De asemenea, ea povestește că Florian este nedumerit când îi spune că „în Anglia nu mai există salată verde”.

„Tesco, Asda, Morrisons şi Aldi au raţionalizat roşiile, salata verde, ardeii şi castraveţii. Twitter este plin de imagini cu rafturi goale din supermarketuri din toată ţara, în contrast cu imagini precum cea postată pe Twitter de Lindsey Hilsum, editor internaţional pentru Channel 4 News, care arată o abundenţă de roşii, ardei şi dovlecei în Herson, un oraş aflat în prima linie a războiului din Ucraina.”

Foto: Twitter @Lindsey Hilsum

„Nu e criză de roşii aici – dar sunt în Herson, un oraş ucrainean din prima linie a frontului care este bombardat zilnic de ruşi, nu un supermarket britanic”, scrie Lindsey Hilsum în postarea pe Twitter.

Brexitul a lăsat britanicii fără lucrători sezonieri

Potrivit jurnalistei Erica Wagner, penuria de legume și verdețuri din Marea Britanie este consecința directă a Brexitului.

Ea spune că „excesul de birocrație necesar pentru angajarea lucrătorilor sezonieri, întârzierile la graniță, creșterea facturilor la energie și lipsa sprijinului guvernamental pentru creşterea costurilor combustibilului i-au pus în dificultate pe fermierii din Marea Britanie.

APS Group, cel mai mare producător de tomate din ţară, a lăsat serele neplantate pentru prima dată în istoria sa de 80 de ani.

De asemenea, jurnalista se întreabă ironic dacă soluția este ca britanicii să prețuiască mai mult napii, aşa cum a sugerat secretarul pentru mediu Thérèse Coffey la sfârşitul lunii trecute.

Și tot ea își dă răspunsul: „Nu, nu este – napii nu sunt nici măcar de sezon, aşa cum a subliniat Minette Batters, preşedinta Uniunii Naţionale a Fermierilor din Anglia și Țara Galilor.

Ciorbă de urzici cu praz și semințe de fenicul

Mulțumită peste măsură de bogăția de verdețuri din Piața Obor, jurnalista spune că va reveni cu siguranță „să miroasă primăvara”, deoarece își dorește ca britanicii să fie mai conștienți de sezonalitatea legumelor și verdețurilor și de ceea ce mănâncă.

„Mai bine pentru planetă, mai bine pentru noi. Da, trăim în secolul 21, iar comerţul global este o realitate”, spune ea.

Mai mult, ea s-a pus pe treabă și a gătit o delicioasă ciorbă de urzici cu praz și semințe de fenicul. Rețeta mai jos.

Ingrediente:

Mod de preparare:

Rumeniţi prazul în unt şi ulei într-o tigaie până devine moale. Adaugaţi sare, piper şi seminte de fenicul şi mai lăsaţi să se înmoaie împreună câteva minute.

Adăugaţi urzicile, amestecaţi, turnaţi supa concentrată şi lăsaţi să fiarbă aproximativ 10 minute. Se lasă să se răcească şi se dă prin blender.

Adăugaţi o lingură de smetana (n.red. – smântână). Potriviți de sare și piper şi adăugaţi sosul de peşte şi ierburile proaspete tocate mărunt.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: