Un videoclip cu o piatră la rinichi, de 5 milimetri, eliminată natural de un bărbat a devenit viral. Medicii îți explică acum ce trebuie să știi despre această afecțiune.
Se știe deja că eliminarea naturală a pietrelor la rinichi este foarte dureroasă. Internauții au fost însă cel puțin uimiți de cum arată o astfel de piatră, după ce o femeie a publicat un videoclip cu piatra eliminată de prietenul ei.
„Bietul meu prieten tocmai a eliminat prin uretră această piatră”, a scris pe platforma TikTok Lauren Arrow. „Nu am știut că pietrele la rinichi pot fi atât de înfricoșătoare. Uitați-vă la vârful acesta mic și ascuțit”, potrivit Health.
Videoclipul a fost vizionat de peste 7 milioane de oameni, mulți dintre internauți împărtășind experiențele lor cu pietre la rinichi.
„Am avut una acum doi ani de mărimea aceasta. Am crezut că o să mor”, a scris o persoană. „Nu-mi mai folosesc niciodată rinichii”, a glumit o altă persoană.
Acest videoclip a stârnit multe în curiozități legate de pietrele la rinichi, simptomele și cum se poate evita o astfel de situație dureroasă.
Litiaza renală apare prin precipitarea sărurilor şi mineralelor din urină, la nivelul căii urinare , şi dezvoltarea unor structuri solide, dure. Calculii pot avea dimensiuni ce variază de la câţiva milimetri, până la câţiva centimetri. Aceştia pot migra de-a lungul tractului urinar (ureter, vezică şi uretră), afectând eliminarea urinii.
Simptomele determinate de litiaza urinară depind de numeroşi factori, în prim plan fiind localizarea calculilor. „Astfel, calculii renali neobstructivi provoacă dureri lombare surde, hematurie determinată sau accentuată de efort.
Calculii renali obstructivi sau cei ureterali determină apariţia colicii renale: dureri lombare severe cu iradiere descendentă anterioară spre organele genitale externe, urinare frecventă, usturimi micţionale”, afimă Conf Dr. Dragoş Georgescu, Medic Primar Urolog, pentru Ce se întâmplă, doctore?!
Alte simptome pot include: hematuria (sânge în urină), greaţă, vărsături etc. Asocierea infecţiei urinare se manifestă prin frisoane, febră, urină tulbure sau urină urât mirositoare, pierderea poftei de mâncare.
Litiaza urinară poate fi determinată, pe de-o parte, de modificările metabolice care favorizează depunerea sărurilor minerale precum şi de factorii locali, care obstrucţionează căile urinare. „Litiaza urinară se formează atunci când urina are un conţinut prea mare de minerale şi săruri. Ca urmare se produce agregarea acestor cristale, depunerea lor şi formarea calculilor’’, adaugă specialistul.
Există o serie de factori de risc care predispun la apariţia litiazei renale. „Astfel, modificările metabolice din cazul diferitelor sindroame tubulare renale, hipercalcemia, valorile crescute de acid uric (inclusiv guta), diferitele boli enzimatice, malformaţiile renale, anumite medicamente favorizează apariţia calculilor’’, mai spune Conf Dr. Dragoş Georgescu, Medic Primar Urolog.
Apariţia pietrelor la rinichi este de circa 3 ori mai frecventă la bărbaţi comparativ cu femeile.
Prevenţia apariţiei calculilor renali include o serie de măsuri generale precum şi măsuri specifice, asta în funcţie de tipul litiazei. O hidratare optimă de 2,5-3 litri de lichide pe zi este benefică în majoritatea tipurilor de litiază. În ceea ce priveşte regimul alimentar, se recomandă o dietă echilibrată, bogată în vegetale şi fibre, cu un conţinut de calciu de 1-2 g/zi şi o limitare a consumului de sare la 1-1,2 g/zi.
„Există o falsă dezbatere asupra consumului de calciu. Deşi calciul intră în compoziţia majorităţii pietrelor la rinichi, nu este necesar să renunţaţi la consumul de lactate. De fapt, consumul moderat de produse lactate zilnic şi al altor alimente bogate în calciu poate reduce riscul formării calculilor renali. Acest lucru nu se aplică însă suplimentelor de calciu, a cărora administrare a fost asociată cu riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi’’, mai spune medicul urolog.