Pilula banală care ar putea reduce riscul de cancer colorectal

O pilulă banală, pe care toată lumea o are în casă, reduce riscul de cancer colorectal la majoritatea populației, dar și în cazul pacienților obezi cu sindromul Lynch, care, din cauza greutății pot dezvolta această tumoră.
  • Publicat:
Pilula banală care ar putea reduce riscul de cancer colorectal

Este vorba despre aspirină, care a fost folosită în timpul unui studiu cu o durată 2 ani, la care au participat 937 de pacienți din 16 țări. Pe întreg parcursul studiului, pacienții au luat de două ori pe zi aspirină sau placebo.

S-a constatat că utilizatorii obişnuiţi au un risc cu 18% mai mic de a dezvolta cancer colorectal decât neutilizatorii.

„Rezultatele noastre arată că aspirina poate reduce proporţional pericolul semnificativ ridicat la cei cu factori de risc multipli pentru cancerul colorectal”, a declarat dr. Daniel Sikavi, autorul principal al lucrării şi gastroenterolog la spitalul Universitar Harvard, Mass General Brigham (MGB), într-un comunicat.

„În schimb, cei cu un stil de viaţă mai sănătos au avut un risc iniţial mai scăzut de cancer colorectal şi, prin urmare, beneficiul lor de la aspirină a fost încă evident, deşi mai puţin pronunţat”, a precizat acesta.

Efectele secundare pe care le poate avea aspirina

Utilizarea aspirinei nu este lipsită de riscuri. US Preventive Services Task Force a recomandat administrarea preventivă de aspirina în 2016, dar a revenit asupra deciziei în 2022 din cauza îngrijorărilor că ar putea provoca sângerări. Aspirina poate cauza, de asemenea, probleme gastrointestinale. De aceea, utilizarea aspirinei trebuie făcută cu prudență, ținând cont de posibilele efecte secundare, și doar la recomandarea unui medic.

Cancerul colorectal ocupă locul 3 în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri la nivel global și locul al doilea în privința deceselor

Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), estimându-se că va provoca peste 52.500 de decese numai în Statele Unite în 2023.

Aproximativ 153.020 de americani au fost diagnosticaţi în 2023, cancerul colorectal devenind mult mai răspândit în rândul persoanelor sub 55 de ani, numărul acestora fiind mai mult decât dublu în acest grup faţă de acum un deceniu, arată studiile.

Cancerul colorectal reprezintă apariția unor tumori maligne la nivelul colonului sau rectului. Este mai frecvent la persoanele de peste 60 de ani, dar în prezent, incidența este tot mai crescută și la tineri.

Printre factorii care cresc riscul apariției cancerului colorectal se numără dieta bogată în carne roșie și săracă în fibre, sedentarismul, obezitatea, excesul de alcool, fumatul și istoricul familial de boală.

Analiza care depistează cancerul colorectal

În prezent, testul de sânge Shield se află deja la vânzare la prețul de 895 de dolari, scrie Associated Press. Din păcate, testul nu a fost încă aprobat de FDA (Administrația Alimentelor și Medicamentelor din Statele Unite), dar această decizie în privința acestei analize de sânge se va lua până la finalul acestui an.

În cazul în care testul va fi aprobat de FDA, acesta se va face o dată la fiecare trei ani, începând cu vârsta de 45 de ani, scrie NBC News.

FOTO: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: