Parkinson este o afecțiune care afectează sistemul nervos și provoacă simptome precum tremurături, rigiditate și dificultăți de mișcare. Aceasta apare atunci când neuronii care produc dopamină mor în creier.
Cercetările au arătat legături între antioxidanții din alimentație și prevenirea bolii Parkinson, resveratrolul, acidul elagic, acidul α-lipoic și myrtenal îmbunătățind toate performanțele de învățare și memorie la modelele de șoarece ale bolii Parkinson.
Acidul elagic se regăsește în numeroase fructe și legume, cum ar fi strugurii, rodiile, fructele de pădure și nucile, în timp ce mirtenalul este prezent în plante precum isopul și salvia. Acidul α-lipoic, un alt antioxidant puternic, se găsește în carnea roșie, spanac și broccoli.
Într-un studiu recent, o echipă de cercetători a descoperit că antioxidanții din alga marină Ecklonia cava (adesea folosită în supe și salate în bucătăria asiatică) pot proteja neuronii de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi, contribuind astfel la prevenirea acestei afecțiuni debilitante.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, efectul antioxidanților în celulele cultivate într-o farfurie și expuse la rotenonă, care crește producția de radicali liberi, ucigând celulele.
Aceștia au constatat că antioxidanții au redus producția de radicali liberi indusă de rotenonă în celule, prevenind astfel moartea celulelor.
Această cercetare deschide posibilitatea de a utiliza polifenolii din Ecklonia cava pentru a dezvolta noi tratamente și metode de prevenire a bolii Parkinson.
CONCLUZIE