Platforma cu poveşti pentru copii cu şi fără deficienţă de auz, citite de vedete

“A fost odată” este singura platformă din România care le oferă copiilor care au deficienţe de auz acces la poveşti, platformă în care poveştile sunt reinterpretate într-o variantă apropiată limbajului de astăzi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Platforma cu poveşti pentru copii cu şi fără deficienţă de auz, citite de vedete

Pentru primă dată în România, poveştile prind viaţă şi în limbaj mimico-gestual românesc pentru comunităţile de copii cu deficienţe de auz care sunt la fel de dornici să încalece pe-o şa şi să pornească în aventuri imaginare.

Afostodata.net este o platformă în care poveştile sunt reinterpretate într-o variantă apropiată limbajului de astăzi, dar păstrând farmecul „zicerii” unor scriitori precum Ion Creanga, Petre Ispirescu, Charles Perrault sau Hans Christian Andresen.

De ce limbaj mimico-gestual?

“A fost odată” este singura platformă din România care le oferă copiilor care au deficienţe de auz acces la poveşti. În acest moment, există în România 23 000 de persoane cu deficienţe de auz, dintre care aproape 1.700 sunt copii (sursa ANPD, trimestrul IV 2017). În România, sunt doar 136 de interpreţi de limbaj mimico-gestual şi 13 scoli speciale, în care învaţă copii din toata ţara. În cursul săptămânii, mulţi dintre aceşti copii dorm la internate, departe de familiile lor. Nu e uşor să trăieşti în tăcere. Aceşti copii nu au adormit pe un cântec de leagăn sau pe vocea mamei spunându-le poveşti, nu ştiu cum sunt vocile personajelor de desene animate. 


Proiectul a fost lansat în iunie 2018 şi se adresează copiilor cu sau fără deficienţe de auz, părinţilor, bunicilor, educatorilor şi învăţătorilor. Colecţia digitală conţine în acest moment 70 de poveşti audio, video, în limbajul semnelor, fişe de lucru. Conţinutul poate fi accesat ca stream, dar şi ca download pentru a putea fi urmărit ulterior în absenţa unei conexiuni la Internet. În plus, conţinutul audio poate fi accesat şi ca Podcast in iTunes îi pe Spotify.

Din martie 2020, platforma Afostodata.net este acreditată oficial ca mijloc de învăţământ de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, ceea ce înseamnă ca toţi copiii cu sau fără deficienţă pot să folosească gratuit conţinutul de calitate de pe site.

Vocile şi prietenii care ni s-au alăturat cu sufletul deschis în acest proiect sunt prezentatorii Andi Moisescu şi Cove, jurnaliştii Vlad Petreanu, Adelin Petrişor, Marius Constantinescu, Dani Oţil, Julia Nagy, Ştefan Leonte, Andrei Paleu, Dorin Chioţea, Alexandra Stănescu, actorii Alin State, Alexandra Fasola, Laura Cosoi, Andi Vasluianu,  Monica Davidescu, soprana Felicia Filip, bloggerii Printesa Urbană şi Daddy Cool.

Echipa  proiectului este formată din Măriuca Mihăilescu şi Andra Cărbunaru. “A fost odată este felul în care am înţeles să ne implicăm responsabil în societate şi să demonstrăm că acest proiect poate fi o poveste cu final fericit. Pentru că nu-i aşa, toate povestile încep cu… A fost odată!” declară echipa Afostodata.net.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult