Oricât de paradoxal poate suna, poftele culinare pot fi și benefice pentru organism. De ce, și când e bine să nu ni le refuzăm?
Cu toții știm ce senzație îți oferă, din senin, pofta de un aliment, un ingredient, un anume mic dejun, sau pofta de prăjitura cu care am copilărit.
Sau poate doar vezi o reclamă pe internet sau la televizor, pentru un anumit fel de mâncare, și știi exact ce vrei să comanzi pentru prânz.
Sau după o seară în oraș, chiar dacă nu îți este neapărat foame, este de ajuns ca unul dintre prietenii tăi să rostească cuvântul ‘pizza’ si tu deja ai finalizat o comandă.
Ceea ce am descris mai sus este transcrierea în cuvinte a unei pofte culinare, oricare ar fi ea. Cultura dietelor ne tot spune că este bine să indicat să renunțăm la pofte, dar se pare că s-ar putea să fie chiar invers, și că poate nu ar mai trebui să fim atât de restrictivi când urmăm o dietă.
Serena Poon, nutriționist, ne prezintă o nouă metodă/modă de a mânca și de a ne raporta la mâncare și pofte, și anume… mâncatul intuitiv. Bineînțeles că, încă de când a prezentat pentru prima oară această teorie, a coalizat foarte mulți fani în jurul ei.
Explicația pleacă de la următoarea premisă: doar prin faptul că îi transmiți creierului tău mesaje precum: un tip de mâncare nu este bun pentru tine, sau îți face rău, sau nu este indicat în dieta pe care o ții cu sfințenie ș.a.m.d, poate să creeze din start o relație toxică cu mâncarea din jurul tău. Practic, îți mai creezi un stres în plus în viața ta cotidiană.
Iar mâncatul intuitiv ar putea să te ajute să te debarasezi de toate regulile create de cei din exteriorul tău, și îți poate oferi o șansă la relaxare, fără să îți pună dieta în pericol.
De exemplu, dacă într-un moment, poftești la un burger și îți forțezi creierul să îl refuze, mecanismul devine contra-productiv față de organismul nostru.
Altfel spus, îți refuzi un burger o dată–de două ori–de trei ori, iar a patra oară o să cedezi ispitei și o să comanzi doi burgeri la o singură masă.
Dacă, în plus, ești la dietă și ajungi în punctul acela de a călca strâmb, printr-un singur gest, se duc pe „Apa Sâmbetei” probabil două sau chiar trei săptămâni de dietă intensă și de refuzuri chinuitoare. După care o să o iei de la capăt, și tot așa.
Studiile arată că o perosană ajunge la greutatea inițială într-o perioadă de 1-3 ani din momentul renunțării la dietă.
Nu o să fie ușor să aplici mâncatul intuitiv. Însă, cel puțin nu o să mai fii stresat de faptul că trebuie să îți prepari tot timpul vreo rețetă care, pe deasupra, nici nu îți place.
Propunerea nutriționistei Serena Poon este elaborată în cartea Intuitive Eating: A Revolutionary Diet Approach, carte care prezintă mai mulți pași prin intermediul cărora poți realiza că, atât timp cât nu ești forțat să faci ceva anume, o să fi și mai dispus să te implici, cu mai multă plăcere și într-o stare de relaxare.
Mâncatul intuitiv promovează mâncatul sănătos fără atât de multe bariere și reguli, și acceptându-ți din când în când poftele. S-ar putea să dureze mai mult să slăbești, dar o să fie mai plăcut.
Și tot timpul este indicat să apelezi la un nutriționist pentru a nu te pune în pericol, indiferent dacă alegi mâncatul intuitiv sau oricare altă dietă.
Citește și: Motivele pentru care poftești la alimente dulci, grase sau sărate
Sursă: msn.com