Poluarea aerului, vinovată pentru producerea infarctului

Noile studii arată că poluarea aerului se află în strânsă legătură cu infarctul.
  • Publicat:
Poluarea aerului, vinovată pentru producerea infarctului
FOTO: profimediaimages.ro / Poluarea aerului, vinovat pentru producerea infarctului

În urma unui nou studiu s-a descoperit că expunerea la particulele ultrafine produse în urma poluării poate fi un declanşator al infarctului. Cercetarea arată că la şase ore după expunerea la acest tip de poluare, se remarcă o creştere de 3-6% în infarctul nonfatal.

Nu mai este niciun secret: poluarea este peste tot în jurul nostru, iar în acest sens, oamenii de ştiinţă au vrut să înţeleagă ce înseamnă, de fapt, acest lucru pentru sănătatea noastră. Există o legătură destul de clară dintre poluarea aerului şi diferite afecţiuni de sănătate, iar cei mai expuşi sunt copiii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, poluarea cauzează o treime din decesele provocate de accidentele vasculare cerebrale, cancerul de plămân şi bolile de inimă.

Particulele ultrafine au prezentat interes pentru cercetători, mai ales că dovezile arătau că pot avea un impact negativ asupra sănătăţii, în special în privinţa problemelor respiratorii. Motivul? Pentru că sunt de dimensiuni foarte mici au capacitatea de a pătrunde mult mai uşor în sânge. Aceste particule ultrafine sunt des întâlnite în zonele urbane, provenind atât de la vehiculele pe benzină, cât şi cele diesel.

Particulele ultrafine, un pericol pentru sănătatea inimii

Cel mai recent studiu publicat în Environmental Health Perspectives a analizat atent efectele pe care le au particulele ultrafine asupra sănătăţii inimii. În timp ce cercetătorii au suspectat o legătură strânsă între cele două, oamenii de ştiinţă nu sunt siguri că pot demonstra această legătură.

Annette Peters, director al Institutului de Epidemiologie din Helmholtz Center Munich, Germania şi co-autor al studiului susţine că ”am fost primii care am demonstrat efectele particulelor ultrafine asupra sănătăţii în urma unui studiu epidemiologic din anii 1990. Încă de atunci, au apărut aproximativ alte 200 de studii, dar în continuare dovezile sunt insuficiente”.

În urma unor cercetări s-a descoperit o legătură între creşterea particulelor ultrafine şi rata infarctului nonfatal, creşterea fiind de 3% până la 6% în doar câteva ore de la expunere.

Urmărește CSID.ro pe Google News