În urma unui nou studiu s-a investigat postul intermitent comparativ cu restricția calorică pentru a reduce greutatea. Rezultatele sugerează că postul intermitent nu este mai eficient decât restricția calorică în procesul de slăbire și nici nu ajută la reducerea cantității de grăsime corporală. Cercetătorii menționează că includerea activității fizice ca parte a postului intermitent ar putea fi un pas optim.
Postul intermitent este un termen umbrelă pentru dietele care restricționează consumul de alimente la anumite ore. Acestea presupun să nu mănânci nimic pentru câteva ore sau chiar zile, iar practica a devenit tot mai populară în ultimii ani, atât ca modalitate de pierdere a greutății, cât și pentru îmbunătățirea sănătății. Motivul pentru care a devenit atât de popular poate și faptul că multe persoane consideră că este mai ușor de urmat față de alte diete.
Descoperirile studiilor cu privire la postul intermitent arată că are capacitatea de a reduce greutatea, tensiunea arterială, sensibilitatea la insulină și nivelul de colesterol. Oamenii de știință de la Universitatea Bath din Marea Britanie, alături de instituții din Elveția și Taiwan au condus un studiu pentru a investiga efectele specifice ale postului intermitent. Descoperirile au fost publicate în Science Translational Medicine.
Oamenii de știință au recrutat 36 de adulți sănătoși din Marea Britanie în perioada 2015-2018 și au monitorizat dieta și activitatea fizică pentru patru săptămâni. Mai apoi, au împărțit participanții în trei grupe de câte 12 persoane. Participanții din primul grup, grupul restricționat de energie, au consumat 75% din energia normală în fiecare zi. Cel de-al doilea grup, care a folosit ca metode de slăbire postul intermitent și restricția calorică, au ținut post în zile alternative și au consumat 150% din calorii, în timp ce al treilea grup, care nu a avut nicio restricție de energie, a consumat 200% din caloriile consumate într-o zi.
Participanții au fost supuși unor teste înainte și după cele trei săptămâni, iar cercetătorii au monitorizat și nivelul de activitate fizică și dieta participanților. Cei cu diete restrictive au pierdut în medie 1.91 kilograme la finalul studiului, în timp ce participanții care au ținut post intermitent au pierdut în medie 1.60kg.