Suntem grăbiți, stresați și parcă tot mai nedezlipiți cu ochii de ecrane. Fie că mâncăm pe tastatura de la computer sau de la laptot căci nu ne putem lua pauza de prânz sau chiar cina, fie că savurăm desertul uitându-ne la serialul preferat… Mâncatul în fața ecranelor nu este deloc benefic deși ar putea părea că ne ajută să economisim timp sau să ne relaxăm. Din contră, mâncăm mai mult decât avem nevoie.
Un alt fenomen cu consecințe nefaste pe termen lung este hrănirea bebelușilor sau copiilor mici în timp ce urmăresc desene animate. E adevărat, unii copii doar așa stau calmi la masă însă medicii atrag atenția că nu este un obicei sănătos.
De ce? Creierul, nu stomacul este organul responsabil pentru sentimentele de foame și sațietate. ”Când luăm masa este recomandat să te concentrezi doar pe mâncare și pe nimic altceva. Asta pentru a ști când să te oprești din mâncat. Dacă în timpul meselor te concentrezi doar pe mâncare, mesteci încet, îi acorzi creierului un timp adecvat pentru a trimite mesajul „complet” stomacului. Cercetările au arătat că o persoană care mănâncă în timp ce se uita la televizor, consumă cu până la 300 de calorii mai mult, față de o persoană care ia masa fară a întreprinde o altă activitate.”, explică Șerban Damian, medic nutriționist sportiv.