Prea mult fier în organism poate cauza un accident vascular

Excesul de fier în organism vine la pachet şi cu câteva efecte adverse.
  • Publicat:
Prea mult fier în organism poate cauza un accident vascular
FOTO: 123rf.com / Prea mult fier în organism poate cauza un accident vascular

O echipă internaţională de cercetători reunită de Colegiul Imperial din Londra a studiat impactul pe care care fierul din organismul uman l-ar avea asupra aproximativ 900 de boli. Concluziile cercetătorilor au arătat că un nivel crescut de fier are un impact pozitiv asupra sănătăţii inimii, dar prezenţa în exces poate cauza formarea cheagurilor de sânge şi creşte riscul unui atac vascular sau cerebral.

 „Fierul este un mineral crucial pentru organism, este responsabil pentru transportul organismului în corp. Cu toate acestea cantitatea optimă de fier este o chesatiune de reglaj fin. Prea puţin duce la anemie, prea mult poate crea probleme grave, afectând inclusiv sănătatea ficatului ”, spune dr. Dipender Gill, conducătorul echipei de cercetare.

Dr. Gill a precizat ca studiul se referă la nivelul de fier prezent în mod natural în organism, studiind variaţiile individuale pe un eşantion de 500.000 de indivizi. În ceea ce priveşte administrarea suplimentară de fier, dr. Gill recomandă ca pacienţii să se consulte întotdeauna cu medicul fie că e vorba de a suplimenta sau dimpotrivă, de a renunţa la ele.

Echipa de cercetare a mai descoperit că un organism cu un nivel mare de fier are mai puţine şanse de a avea colesterolul mărit sau aterioscleroza. Cu toate acestea, deşi aterioscleroza afectează arterele, nivelul prea mare de fier poate conduce la apariţia cheagurilor de sânge şi, prin urmare, faviorizează apariţia accidentului vascular sau a tromobozei venoase.

Acelaşi studiu a arătat că ar putea exista o legătură între nivelul de fier şi infecţiile bacteriale la nivelul pielii, dat fiind că fierul ajută în multiplicarea anumitor bacterii.

Excesul de fier în organism poartă denumirea hemocromatoză

Persoanele cu hemocromatoză în stadii incipiente nu au simptome şi nu ştiu că au această boală. Instalarea bolii poate fi apoi suspectata când nivelurile ridicate de fier în sânge sunt înregistrate la testele de sânge de rutina. Simptomele de hemocromatoză sunt:

  • La bărbaţi, simptomele pot să nu apară până la vârsta de 30-50 de ani. Depozitele de fier din piele determina accentuarea culorii, aceasta devine mai închisa la culoare. Pentru ca persoanele de sex feminin pierd fier prin sângele menstrual, femeile care nu mai au menstruaţie dezvoltă simptomele chiar şi 15-20 de ani mai târziu, comparativ cu bărbaţii.
  • Acumularea de fier in glanda pituitara si in testicule provoacă micşorarea testiculelor şi impotenta.
  • Excesul de fier în pancreas determină o creşterea producţiei de insulina, iar rezultatul este instalarea diabetului.
  • Acumularea de fier in muşchiul inimii poate cauza cardiomiopatie si poate duce la insuficienta renala, cat si la aritmii (ritmul cardiac este anormal).
  • Excesul de fier in ficat provoacă cicatrizarea ficatului (ciroza) si înseamnă un risc crescut de a face cancer la ficat.
Urmărește CSID.ro pe Google News