Prea mult testosteron, factor de risc pentru bolile de inimă

Un nou studiu leagă nivelurile ridicate de testosteron la bărbații sănătoși de un risc crescut de a dezvolta fibrilație atrială.
  • Publicat:
Prea mult testosteron, factor de risc pentru bolile de inimă
Prea mult testosteron, factor de risc pentru bolile de inimă

Un nou studiu leagă nivelurile ridicate de testosteron la bărbații sănătoși mai în vârstă de un risc crescut de a dezvolta fibrilație atrială, o afecțiune cardiacă frecventă care crește șansele de accident vascular cerebral.

Cercetarea se bazează pe studii anterioare care au găsit o relație între nivelurile de testosteron și fibrilația atrială. Recent, un studiu clinic numit Testosterone Replacement Therapy for Assessment of Long-term Vascular Events and Efficacy Response in Hypogonadal Men (TRAVERSE) a descoperit că bărbații cu factori de risc pentru bolile cardiovasculare care urmează terapia de substituție cu testosteron (TRT) pot avea un risc mai mare de fibrilație atrială.

Dar noile descoperiri, publicate în revista The Lancet, sugerează că bărbații cu niveluri natural mai ridicate de testosteron și fără factori de risc pentru boli de inimă pot avea, de asemenea, un risc crescut de fibrilație atrială.

„Rezultatele noastre arată că, chiar și la bărbații sănătoși cu vârsta peste 70 de ani, fără istoric de boli cardiovasculare, inclusiv fibrilație atrială, riscul între concentrațiile mai ridicate de testosteron și fibrilații atriale este încă prezent,” a declarat pentru Health Cammie Tran, MPH, cercetător la Universitatea Monash din Australia și autor principal al studiului.

Deși studiul nu demonstrează cauzalitatea, Tran a spus că sugerează că fibrilația atrială „poate fi o consecință adversă” a concentrațiilor mai ridicate de testosteron. „Clinicienii ar trebui să fie conștienți de acest risc atunci când evaluează concentrațiile de testosteron la bărbații mai în vârstă,” a adăugat ea.

Ce este fibrilația atrială?

Fibrilația atrială este cea mai comună formă de aritmie sau bătăi neregulate ale inimii tratate. Aproximativ 70% dintre persoanele cu fibrilație atrială au între 65 și 85 de ani, cu rate aproximativ egale pentru bărbați și femei.

Persoanele cu fibrilație atrială au camerele superioare și inferioare ale inimii care nu se coordonează corect, cauzând bătăi anormale ale inimii, prea lente, prea rapide sau neregulate. Unii oameni nu au simptome, în timp ce alții pot simți palpitații în piept, amețeli, dificultăți de respirație sau dureri în piept. Această afecțiune cauzează aproximativ un accident vascular cerebral din șapte, care tind să fie mai severe când sunt cauzate de fibrilația atrială.

Legătura dintre fibrilație atrială și testosteron

Echipa lui Tran a dorit să examineze riscul de fibrilație atrială la bărbații sănătoși mai în vârstă care nu iau testosteron.

Pentru a investiga această relație, cercetătorii au adunat date despre 4.570 de bărbați înscriși în studiul clinic ASPREE, o examinare pe termen lung a efectelor aspirinei asupra sănătății adulților mai în vârstă.

Participanții, care aveau 70 de ani sau mai mult, nu aveau istoric de boli cardiovasculare, cancer de prostată, boli tiroidiene, demență sau alte boli care pun viața în pericol.

Bărbații au furnizat probe de sânge și urină la începutul studiului, iar cercetătorii i-au urmărit la fiecare șase luni pentru o medie de trei până la cinci ani. În acest timp, 286 de bărbați au dezvoltat fibrilație atrială.

Verificând Vârsta, statutul de fumător și indicele de masă corporală, oamenii de știință au descoperit că bărbații care au dezvoltat fibrilație atrială aveau niveluri medii inițiale de testosteron mai ridicate decât cei care nu au dezvoltat. Bărbații cu cele mai ridicate niveluri de testosteron aveau un risc mai mare de fibrilație atrială comparativ cu cei cu concentrații de testosteron în mijlocul intervalului.

„Rezultatele noastre arată că riscul între testosteron și fibrilația atrială este prezent în cele mai ridicate 40% dintre concentrațiile de testosteron”, a spus Tran. „Deci, se poate vedea că nu este neobișnuit să te încadrezi în acest grup „cu risc”.

Relația între testosteron și riscul de fibrilație atrială a fost neliniară, ceea ce înseamnă că bărbații cu niveluri de testosteron sub normal aveau, de asemenea, șanse mai mari de a dezvolta fibrilația atrială.

Foto: envato

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian