Cu ocazia Zilei mondiale a sănătății mintale, marcată în fiecare an pe 10 octombrie, depreHUB, primul hub și helpline gratuit anti depresie din România, scoate la lumină cifre alarmante. În urma prelucrării datelor colectate în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, de la beneficiarii serviciului de helpline gratuit, pe un lot de 5.000 de persoane, s-a constatat că 36% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 28 de ani au simptome de depresie.
Cifrele arată o creștere alarmantă, care a ajuns foarte aproape de procentul celor care prezintă simptome de anxietate, respectiv de 37% dintre cei care au apelat helpline-ul.
Aceste date confirmă constatările anterioare legate de rata de dezechilibru emoțional din rândul generației Z, considerați nativi digital, adică cei care au crescut cu calculatorul, internetul și telefonul mobil: 40% dintre persoanele evaluate cu tulburări emoționale au fost tineri cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani, femeile fiind, în medie, cu 56% mai afectate decât bărbații.
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că aproape 50% dintre cazurile de tulburări emoționale apar în jurul vârstei de 14 ani, dar în mare parte rămân neidentificate și netratate.
Consecințele neadresării condițiilor de sănătate mintală se extind însă la vârstă adultă, afectând atât sănătatea fizică, cât și cea mintală și limitând oportunitățile copiilor de a duce o viață împlinită ca adulți.
În prezent ne confruntăm cu probleme acute, care necesită intervenții rapide. Abordarea holistică de intervenție nu este altceva decât o sintagmă rece dacă nu găsim soluții imediate. Munca în corporații ne face să ne simțim utili și ne aduce beneficii materiale, dar ne expune și la riscuri de sănătate, afectându-ne la nivel individual și familial. În paralel cu tratarea adulților este nevoie și de acțiuni dedicate pentru tineri și copii, educația emoțională fiind la fel de importantă ca cea formală.
Este imperios necesar să conștientizăm că bazele emoționale greșite în rândul tinerilor de azi vor afecta mâine o resursă atât de importantă pieței forței de muncă: resursa umană. Nu vorbim doar de politici de sănătate mintală, vorbim de efecte concrete asupra afacerilor, într-un context dificil, nemaiîntâlnit până acum. Am tot vorbit despre potențialul de boală și de dezechilibru, acum însă este necesar să înțelegem urgența de a beneficia simultan de prevenție, intervenție, suport și dezvoltare, a declarat psiholog Yolanda Crețescu.
Astfel, începând cu octombrie 2022, depreHUB vine cu o nouă structură a serviciilor sale pentru a adresa într-un mod eficient diferitele vulnerabilități emoționale, ca urmare a ratei crescute de depresie în rândul tinerilor în anul 2022.
Primul pas spre sprijinirea tinerilor este deja făcut, prin campania Brave Together care se derulează în luna octombrie, oferind suport gratuit prin linia telefonică 0374.456.420 (serviciu disponibil non-stop, 100% confidențial și gratuit), workshopuri și ateliere, dar și resurse de psihoeducație prin platforma online a programului.
Cel de-al doilea pas în sprijinirea tinerilor va fi Caravana Happy Minds, care va debuta în noiembrie la Târgu Mureș, parte a unei serii de proiecte derulate de specialiștii depreHUB.
Scopul caravanei este de a ajuta tinerii să conștientizeze simptomele depresiei, sperând astfel să contribuie la prevenirea înmulțirii cazurilor. Studenții de la facultățile participante vor fi invitați să ia parte la un program special conceput care îi va ajuta să obțină echilibrul emoțional necesar atât în viața privată, cât și în cea profesională. De asemenea, în paralel, caravana se adresează antreprenorilor, cu scopul de a-i ajuta să se pregătească pentru provocările ce vor apărea atunci când tinerii de azi vor intra în rândul forței de muncă active.