Studenții, chiar ei. Cu ocazia Student Mental Health Week, în SUA s-a adus în prim-plan un subiect care este pe lista priorităților în majoritatea țărilor din lume: stres, anxietate, depresie în rândul studenților.
O treime dintre studenții din întreaga lume au mărturisit că sănătatea lor mintală s-a înrăutățit după ce s-au întors în facultăți/căminele studențești, după ridicarea restricțiilor privind pandemia de coronavirus.
Ratele de sinucidere în rândul tinerilor studenți au crescut alarmant în ultimii ani:
„Chiar înainte de pandemie, am observat o creștere a ratelor depresiei, anxietății și deceselor prin sinucidere în rândul studenților”, a declarat Laura Erickson-Schroth, director medical al Fundației Jed, care se ocupă cu protejarea sănătății emoțională și cu implementarea de proiecte care să prevină sinuciderea în rândul adolescenților și a tinerilor adulți.
„Tinerii sunt expuși în mod constant la războaiele din întreaga lume, la tulburările sociale și politice din țara noastră și la criza climatică – probleme la care adulții de azi nu au fost niciodată expuși când erau adolescenți. Nu cred că conștientizăm cu cât de mult au tinerii de-a face”, a continuat Laura Erickson-Schroth.
Obiectivul Student Mental Health Week a fost acela de a educa politicienii, instituțiile și comunitățiile din sistemul de învățământ privind provocările cu care se confruntă studenții atunci când vine vorba de sănătatea mintală.
Un alt obiectiv a fost acela de a îndemna studenții din întreaga lume să își creeze planuri call-to-action pentru a stimula sprijinul primit.
„Generația anterioară a trecut cu vederea problemele de sănătate mintală, ceea ce a dus la crearea unei culturi în care, dacă nu erai sănătos psihic, predomina atât de multă rușine”, spune Matine Khalighi, studentă la Universitatea Harvard și director executiv și fondator al EEqual, o organizație pentru tineri.
„Acum există un nou val de toleranță și deschidere cu privire la provocările ce țin de sănătatea mintală. Posibilitatea de a avea un spațiu unde putem vorbi despre aceste probleme, ne face să ne simțim mai puțin singuri”, a continuat Matine.
Poate aceasta este și salvarea tinerilor în fața tuturor provocărilor mintale ale timpului în care trăiesc: puterea lor de a vorbi deschis, fără prejudecăți, capacitatea de a fi vulnerabili în fața altora, și de a împărtăși oiveștile lor cu cât mai mulți oameni din mediul online și nu numai.
Mai mult, este foarte important ca adulții din viața tinerilor studenți să recunoască semnele care arată că aceștia suferă de stres sever, anxietate. Și mai mult, este important ca părinții să simtă că au toate resursele necesare pentru a oferi acest tip de sprijin, așa cum a conchis și Laura Erickson-Schroth.
„A merge la facultate poate fi minunat sau, dacă nu suntem atenți, poate să fie călătorie dificilă. Acesta este un moment important în formarea identității, cu tineri care se întreabă ‘Cine sunt eu?’, ‘Unde mă potrivesc eu?’. Asta, plus independența pe care o experimentează brusc începând să trăiască departe de casă, înseamnă o mare presiune pe umerii cuiiva, și implică provocări privind sănătatea mintală la care trebuie să fim atenți”, a declarat Neal Horen, directorul clinicii Hoya a departamentului de psihiatrie a Universității Georgetown.
În România, în 2021, dintre cei 1.000 de adolescenți care au apelat la helpline-ul:
Citește mai multe aici: Semnal de alarmă: în pandemie, riscul de suicid la tineri a crescut îngrijorător
Sursă: webmd.com