La Centrul de excelenţă în tratarea leucemiilor şi a altor tipuri de cancer din România, creat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” de membrii fondatori ai asociaţiei Dăruieşte Viaţă, a avut loc primul transplant de celule stem din România, la un bebeluş mai mic de 7 luni. Celulele au provenit de la un donator din Germania.
Gemenii Robert şi Bogdan s-au născut în luna martie 2014, aparent perfect sănătoşi. La câteva luni, ambii băieţi au început să se simtă rău. Iniţial, părinţii au crezut că este vorba despre o boală a copilăriei, dar, pentru că starea lor nu se îmbunătăţea, s-au dus cu ei la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu”, din Timişoara.
Aici medicii au constatat că sistemul lor imunitar era aproape de zero din cauza unei boli genetice, extrem de grave: amândoi sufereau de cea mai severă formă de imunodeficienta congenitală. „Dacă nu li se face transplant de celule stem în următoarele 2-3 luni, copiii nu au şanse de supravieţuire!”, a fost verdictul medicilor. În mod normal, pentru a se face transplantul, este nevoie de formă fizică foarte bună, dar, din nefericire, situaţia celor doi bebeluşi era departe de a fi aşa: micuţii aveau plămânii foarte afectaţi şi abia mai respirau.
„Medicii mi-au spus de la început că şansele de supravieţuire sunt minime. Transplantul s-a putut face la Spitalul de Urgenţă pentru Copii «Louis Ţurcanu», acolo unde mă internasem cu cei mici. Existau camere sterile, aşa că riscul de infecţii era redus. Transplantul s-a făcut de la un donator german, pentru că fratele mai mare al gemenilor, în vârstă de 6 ani, nu era compatibil”, ne-a povestit mama copiilor.
Din păcate, Bogdan, unul dintre gemeni, a pierdut lupta la două luni după transplant. Robert, fratele lui, a fost mai puternic şi la mai bine de cinci luni de la transplant, împreună cu părinţii şi fratele mai mare. Spre deosebire de ceilalţi copii de vârstă lui, momentan, Robert nu poate ieşi la joacă în parc şi nu îi sunt permise vizitele persoanelor din afară. Cu toate acestea este un copil foarte activ şi vesel.
Robert este doar unul dintre copiii care beneficiază de camerele de transplant construite de membrii fondatori ai asociaţiei Dăruieşte Viaţă la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu”. Aici sunt trataţi copii din toată ţară care se confruntă cu boli foarte grave şi la care riscul de infecţii este foarte mare. Proiectul va fi continuat cu o investiţie de peste 250.000 de euro pe care organizaţia o va face în acest an alături de Profi România.
Puteţi sprijini Asociaţia Dăruieşte Viaţă în realizarea unor asemenea proiecte prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit.
Puteţi descarcă formularul de aici: http://bursadefericire.ro/#redir_2