Prima persoană infectată cu virusul Zika confirmată în România

Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să ştie că virusul Zika se poate transmite prin inţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual.
  • Publicat:
Prima persoană infectată cu virusul Zika confirmată în România
Primul caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat marţi în România, fiind vorba de o femeie de 27 de ani, din Bucureşti, care a fost internată timp de două zile la spitalul Victor Babeş din Capitală, informeaza MediafaxFemeia se întorsese dintr-o excursie în Martinica. 
 
Conform unui comunicat de marţi al Ministerului Sănătăţii, „persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să ştie că virusul Zika se poate transmite prin inţepătură de ţânţar, dar şi prin contact sexual”.
Ţânţarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei.
 
Măsurile care previn transmiterea prin intermediul inţepăturii de ţânţar sunt: utilizarea substanţelor anti ţânţari (conform indicatii de pe eticheta lor); purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a ţânţarilor Aedes; plase contra ţânţarilor sau aer condiţionat în camera unde dorm.
 
Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.
 
Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înţepatură de ţânţar, avertizează Ministerul Sănătaţii
 
De asemenea, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultaţie de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.
 
Ministerul Sănătăţii precizează că femeile insărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menţioneze aceasta situaţie medicului care monitorizează sarcina, iar pentru protecţia fătului, bărbaţii care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenţi până la finele sarcinii.
 
„Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 saptamani după revenire în ţară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infecţia cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinenţa/contacte sexuale protejate pentru cel puţin 6 luni”, se mai spune în comunicatul ministerului.
 
Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului şi au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medical curant, avertizează Ministerul Sănătaţii.
 
Tânăra infectată cu virusul Zika este în afara oricărui pericol, fiind vorba de un caz izolat, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.
 
El a confirmat primul caz de infectare a nunui cetăţean român cu virusul Zika. „Este vorba despre o tânără de 27 de ani. Ea a călătorit în Martinica la finele lunii iunie-începutul lunii iulie. şi acolo s-a infectat cu virusul Zika., La o zi de la întoarcere tânără a manifestat simptome precum febră uşoară, erupţii pe piept şi pe braţe”, a spus Colintineanu.
 
Tânăra, din Sectorul 6 al Capitalei, a fost internată timp de două zile la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, apoi a fost externată după ce simptomele nu mai erau prezente.
 
„Tânăra este în afara oricărui pericol, este un mesaj importat iar cazul ei este unul izolat legat de o călătorie pe care aceasta a efectuat-o într-o zonă cu transmitere activă a virusului. Cu alte cuvinte nu vorbim despre o infectare pe teritoriul Românie ci de un anumit caz de import din zone de risc”, a mai spus Colintineanu.
 
Probele de la pacientă au fost prelevate la Spitalul Victor Babeş şi au fost analizate atât în laboratorul spitalului, cât şi la Institutul Cantacuzino.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Jojo şi Paul Ipate vor deveni părinţi
Jojo şi Paul Ipate vor deveni părinţi