Primul ajutor la bebeluși. Cum se face corect reanimarea cardiorespiratorie?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Primul ajutor la bebeluși. Cum se face corect reanimarea cardiorespiratorie?
Sursa foto: Shutterstock

Primul ajutor la bebeluși poate fi ușor pus în practică, dacă urmezi sfatul medicului. Ține cont însă că trebuie să soliciți concomitent ajutor medical de specialitate pentru a primi cele mai bune sfaturi. 

În cadrul campaniei #MinutuldeSănătate, desfășurată de Administrația Spitalelor și Serviciilor de Sănătate din București (ASSMB), dr. Alexandra Cozinov, medic primar neonatolog la Spitalul Clinic Filantropia, explică în ce constă primul ajutor la bebeluși cu vârsta de 0-1 ani.

Specialistul spune că reanimarea cardiorespiratorie la sugari este deosebit de importantă în situații critice, putând salva viața micuților. Scopul major al acestei manevre de prim ajutor este acela de a menține sângele în circulație și de a preveni apariția unor complicații majore.

Iată în ce constă primul ajutor la bebeluși, potrivit medicului neonatolog.

Solicitați ajutor de specialitate înainte de a acorda primul ajutor la bebeluși 

Una dintre cele mai mari îngrijorări ale părinților este că ar putea fi puși în situația de a acorda primul ajutor la bebeluși. Reanimarea cardiorespiratorie are drept scop menținerea sângelui în circulație. Dacă sângele, respectiv oxigenul, nu mai ajunge la creier, atunci acesta suferă leziuni și poate apărea inclusiv decesul.

Compresiile clasice ale toracelui nu imită compresiile cordului și nu fac cordul să se comprime în modul în care comprimăm toracele, atenționează medicul neonatolog.

Practic, prin acele compresii, noi împingem sângele în circulație astfel încât creierul să fie în permanență irigat până ajung echipaje care pot ajuta suplimentar și până vom ajunge la o unitate medicală.

Înainte de a începe manevrele de reanimare, fără a le întârzia, trebuie să solicităm ajutor medical de specialitate. Fie o facem prin intermediul unui telefon mobil, care poate fi lăsat pe difuzor-speaker, fie cu ajutorul telefonului fix, al cărui receptor trebuie să îl avem alături, pentru ca operatorul de la serviciul de urgență 112 să ne poată auzi și, eventual, să ne poată instrui.

Dacă sugarul nu răspunde manevrelor de stimulare, putem să-l luăm în brațe și să-l stimulăm. Dacă obținem un răspuns și copilul începe să plângă, este evident că nu vom continua manevrele de reanimare. Dacă nu răspunde, va trebuie să-l punem pe o suprafață dură, pe o masă sau chiar pe pardoseală, în poziție pe spate și să încercăm să îi verificăm respirația.

Nu băgați degetele în gura sugarului pentru a scoate mâncare, obiecte!

Cu o mână vom face o ușoară extensie a capului și ne vom apleca către față. Cu obrazul simțim dacă sugarul respiră și ne putem uita deasupra toracelui, abdomenului să urmărim dacă există mișcări respiratorii. De asemenea, putem verifica dacă este permeabilă calea respiratorie.

Cu mâna dreaptă vom ridica bărbia de partea osoasă, de partea tare, pentru a deschide și mai bine calea respiratorie. Vom verifica dacă în gură există resturi de mâncare sau obiecte. Dacă există, nu se recomandă să încercăm să băgăm degetele în gură și să le scoatem, pentru că putem să le introducem și mai adânc. În schimb, putem să întoarcem copilul pe o parte.

Compresiile toracice – cum se fac corect?

În concluzie, dacă sugarul nu respiră, are un tonus scăzut, începe să devină albăstrui, cenușiu, trebuie să începem imediat să acordăm primul ajutor, care constă în manevrele de compresie a toracelui. Ele se fac sub linia pe care o tragem imaginar între cele două mameloane, cu două sau trei degete, în treimea inferioară a sternului, foarte ferm, astfel încât să comprimăm toracele pe o adâncime cam de o treime din înălțimea toracelui, adică aproximativ 4 centimetri.

Trebuie să avem grijă ca în momentul în care facem compresiile, la ridicarea mâinii de pe torace, să nu îndepărtăm degetele de pe torace. Degetele trebuie să rămână în contact ferm cu toracele. Se aplică 30 de compresii, astfel încât să permitem toracelui să se destindă între compresii. Este foarte bine să numărăm aceste compresii.

Apoi se aplică două respirații profunde care trebuie să dureze aproximativ o secundă, având grijă să menținem poziția corectă a capului – bărbia ușor tracționată anterior, cu fruntea ușor în extensie – și să acoperim nasul și gura sugarului. Se continuă apoi cu alte 30 de compresii, până când copilul dă semne de reluare a respirației și circulației sau până ajunge echipajul medical de specialitate.

Manevrele de reanimare cardiorespiratorie la sugari sunt detaliate de dr. Alexandra Cozinov în video de mai jos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: