Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă tușești cu sânge

  • Publicat:
Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă tușești cu sânge
Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă tușești cu sânge. Foto: envato

În cazul în care tușești cu sânge, un medic trebuie să te evalueze de urgență! Acest simptom poate ascunde afecțiuni foarte grave, cum ar fi cancerul pulmonar, tuberculoza, pneumonia, sau tromboembolismul pulmonar. Se poate întâmpla să tușești cu sânge și în cazul în care suferi de boli severe ale ficatului sau rinichilor, tulburări de coagulare ale sângelui genetice sau induse prin medicație.

Ce trebuie să faci dacă tușești cu sânge

Tusea și expectorația cu sânge reprezintă o urgență medicală. Din acest motiv, prezența la cea mai apropiată cameră de gardă este obligatorie, pentru că acest simptom poate indica existența unei afecțiuni severe.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să suni la 112.

„Este mult mai prudent decât să urci în mașină și să conduci până la spital. Volumul de sânge care se poate exterioriza poate crește brusc dacă faci orice efort, iar acest lucru poate fi fatal. Cantitatea de sânge poate varia de la câteva picături de sânge în spută, la cantități impresionante de 500 ml în 24 de ore”, spune dr. Daniela Voinea, Coordonator Compartiment Primiri Urgențe la Institutul Marius Nasta.

Citește și: 8 boli care pot cauza tuse cu flegmă dimineața – ce alte simptome apar, când să mergi la medic

Următorul pas este să te așezi în poziție semiridicată, de exemplu în fotoliu, cu o pungă de gheață pe piept, de preferat învelită într-un prosop.

Păstrează un vas alături în care să expectorezi, pentru a evita efortul de a merge la o chiuvetă.

Între episoadele de hemoptizie, respiră cât se poate de lent și conștient, pentru a evita starea de panică. La rândul ei, aceasta crește tensiunea arterială și poate mări volumul de sânge exteriorizat.

Hidratarea este la fel de importantă, pentru că volumul de apă pierdut în timpul expectorației trebuie recuperat în cel mai scurt timp.

Evită să stai într-o cameră foarte caldă! Temperatura crește diametrul vaselor de sânge și poate crește volumul de sânge pierdut.

Evaluarea plămânului este prioritară și constă în evidențierea sursei de sângerare și rezolvarea pe cât posibil a cauzei.

Sursa: Facebook @Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum folosești corect inhalatorul?
Cum folosești corect inhalatorul?
Recomandări: