Primul studiu privind un tratament pentru COVID-19 pe subiecţi umani. Care au fost rezultatele

Medicamentul remdesivir oferă rezultate promiţătoare în studiile clinice pe pacienţi cu forme severe de COVID-19.
  • Publicat:
Primul studiu privind un tratament pentru COVID-19 pe subiecţi umani. Care au fost rezultatele

Un raport publicat recent în revista ştiinţifică New England Journal of Medicine arată că medicamentul antiviral remdesivir, dezvoltat de compania Gilead Sciences, oferă rezultate promiţătoare în studiile clinice pe pacienţi cu forme severe de COVID-19. Potrivit Bloomberg.com, medicamentul s-a dovedit eficient pentru două treimi din pacienţii participanţi diagnosticaţi pozitiv cu noul coronavirus şi care prezentau complicaţii severe.


Starea a 68% dintre pacienţii gravi (din cei 53 cu vârste cuprinse între 23 şi 82 de ani, internaţi în spitale din SUA, Europa, Canada şi Japonia) s-a ameliorat semnificativ după administrarea remdesivir, pe o perioadă de 10 zile, arată primele date clinice.

Din totalul pacienţilor, 34 aveau nevoie de ventilaţie pulmonară artificială. După finalizarea tratamentului, starea de sănătate a 68% din totalul pacienţilor s-a ameliorat semnificativ, 13% au decedat şi restul au rămas în stare gravă. 

Dr. Jonathan Grein, coordonatorul studiului şi directorul secţiei epidemiologice a Centrului Medical Cedars-Sinai din Los Angeles, a subliniat că „datele obţinute nu pot duce la o concluzie certă, dar oferă speranţă”.

Tratamentul experimental este folosit şi în China, dar este încă în desfăşurare şi rezultatele se estimează că vor fi făcute publice în cursul lunii aprilie. 

Sunt însă şi oameni de ştiinţă sceptici în privinţa acestui medicament. „Datele acestui raport sunt ambigue. Chiar dacă, aparent, este eficient, nu ştim cum ar fi evoluat starea de sănătate a pacienţilor dacă nu li s-ar fi administrat acest medicament”, atrage atenţia Stephen Evands, profesor de farmaco-epidemiologie la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

De asemenea, „se pune problema când şi în ce doză ar trebui administrat acest medicament pentru a obţine cele mai bune rezultate, fără reacţii adverse. Încă sunt necesare studii suplimentare, pe eşantioane mari de persoane”, adaugă Daniel O’Day, vicepreşedintele companiei Gilead.

Momentan, acesta este singurul tratament pentru formele severe de COVID-19 care pare să ofere rezultatele dorite.

Totuşi, preşedintele american Donald Trump şi alte voci din domeniul medical susţin că o combinaţie între hidroxiclorichină (un antiviral folosit în tratamentul malariei şi lupusului) şi un antibiotic (azitromicină) ar fi mult mai eficientă pentru pacienţii severi. Însă această schemă de tratament nu a fost încă utilizată în studii clinice, ci doar în studii observaţionale – cu alte cuvinte, efectele medicaţiei sunt susţinute doar pe baza observaţiilor medicilor care utilizează acest tratament în spital, pe pacienţii cu forme severe de COVID-19.

Remdesivir, pe de altă parte, este văzut ca un medicament mult mai eficient, prin prisma rezultatelor oferite de studii de laborator, care au demonstrat că poate avea un efect împotriva mai multor tipuri de coronavirusuri similare din punctul de vedere al structurii cu SARS-CoV-2.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult