Oamenii de ştiinţă de la University of Chicago au descoperit că o proteină modificată genetic are puterea uimitoare de a ameliora vitiligo, boală autoimună nu foarte cunoscută şi înţeleasă până în prezent în lumea medicală.
Boala provoacă decolorarea pielii prin distrugerea sau slăbirea melanocitelor (celulele pigmentare), circa o persoană din 200 fiind diagnosticată la nivel global.
Pentru aceştia nu există un tratament de lungă durată care măcar să oprească evoluţia bolii, unguentele pe bază de steroizi care se recomandă în prezent redau doar în anumite cazuri o parte din culoarea pierdută. Din nefericire, acest tratament subţiază pielea şi poate genera un efect neuniform.
Expunerea la lumina UVA ajută, însă şi în cazul acesteia există riscul de arsuri şi de înrăutăţire a bolii. Transplantul de piele este o soluţie costisitoare şi dureroasă.
Nici unul dintre aceste tratamente însă nu poate preveni progresul bolii. Descoperirile experţilor americani se bazează pe o proteină manipulată genetic (HSP70i), ce are capacitatea de a restabili aspectul sănătos al pielii.