Principala trăsătură de personalitate asociată cu longevitatea, potrivit unui psiholog

  • Publicat:
Principala trăsătură de personalitate asociată cu longevitatea, potrivit unui psiholog
Sursa foto: shutterstock

Numărul persoanelor care depășesc vârstă de 80 de ani s-a dublat în ultima decadă. Specialiștii pun acest fapt pe seama atitudinii pozitive.

Când o persoană se consideră pozitivă, aceasta va observa frecvent schimbări pozitive în viața sa. O atitudine pozitivă ajută persoana se dezvolte optim din punct de vedere fiziologic și psihologic și aduce o mulțime de beneficii vieții de zi cu zi.

Atitudinea pozitivă, cheia longevității

O atitudine pozitivă aduce optimism în viață și facilitează evitarea grijilor și a gândirii negative, sporind calitatea mai multor aspecte ale vieții, precum starea socială, muncă, sănătatea și relațiile sociale.

Atunci când fac referire la personalitate, specialiștii se bazează cel mai adesea o teorie numită ‘modelul celor 5 factori ai personalității’. Potrivit acesteia, trăsăturile de personalitate ale oamenilor pot fi încadrate în cinci categorii: deschidere către experiență, extraversie, agreabilitate, conștiinciozitate și nevrotism.

Conștiinciozitatea sau disciplina, reprezintă factorul cel mai puternic asociat cu longevitatea, spune David Watson, fost profesor de psihologie a personalității la Universitatea Notre Dame.

„Oamenii conștiincioși nu fac lucruri prostești, astfel că au o rată mai scăzută de accidente și au obiceiuri mai sănătoase”, adaugă psihologul.

Iar acest lucru se întâmplă întrucât oamenii cu un nivel înalt de disciplină și organizare au mai multă grijă de ei înșiși.

„De pildă, au tendința de a consuma alcool cu moderație și de a avea mese mai echilibrate”, spune specialistul.

Citește și: 3 alimente nelipsite din dieta celor mai vârstnice persoane din lume

Atitudinea pozitivă nu este de neglijat

Dar nimic nu se compară cu atitudinea pozitivă, care joacă un rol deosebit de important în longevitatea vieții.

Agreabilitatea este importantă pentru longevitate, în special când vine vorba de a face față situatiilot stresante care apar de-a lungul vieții.

„Persoanele sănătoase din punct de vedere psihologic au un timp de recuperare mai rapid. Sunt capabile să-și spună ‘Nu este o situație chiar atât de gravă’. Găsesc modalități de a-și găși singuri echilibrul”, adaugă psihologul.

Dacă ai un stil de viață sănătos, așadar, și ești capabil să îți revii rapid în urma problemelor de viață, spune Watson, acest lucru te-ar putea ajută să duci o viață lungă și fericită.

Citește și: Un cercetător de la Harvard dezvăluie secretul tinereții: și-a încetinit îmbătrânirea cu 10 ani datorită a 4 obiceiuri zilnice

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult