Produsul îndrăgit de tinerii din România, care poate provoca moarte cardiacă subită. Semnal de alarmă tras de experții cardiologi

  • Publicat:
Produsul îndrăgit de tinerii din România, care poate provoca moarte cardiacă subită. Semnal de alarmă tras de experții cardiologi

Consumul de băuturi energizante ar putea reprezenta un risc mic, dar semnificativ, de a experimenta un eveniment cardiac care pune viața în pericol în rândul celor cu afecțiuni cardiace genetice, sugerează noi cercetări.

Într-un studiu publicat în jurnalul Heart Rhythm, cercetătorii de la Mayo Clinic din Minnesota au analizat un grup de 144 de supraviețuitori recenți ai stopului cardiac subit cu afecțiuni cardiace genetice preexistente, scrie medicalnewstoday.com.

Conform studiului, 7 persoane, aproximativ 5% dintre participanți, consumaseră băuturi energizante înainte de stopul cardiac, ceea ce sugerează o posibilă legătură între acest eveniment de sănătate și consumul de băuturi energizante.

Cercetătorii avertizează că aceasta este doar o asociere și vor fi necesare studii mai robuste pentru a dovedi cauzalitatea, dar rezultatele sunt suficient de îngrijorătoare pentru a justifica o examinare suplimentară.

Cât de mare este riscul de moarte subită după consumul de energizante?

„Deși riscul relativ este mic și riscul absolut de moarte subită după consumul unei băuturi energizante este și mai mic, pacienții cu o boală cardiacă genetică predispozantă la moarte subită ar trebui să cântărească riscurile și beneficiile consumului unor astfel de băuturi,” a spus Dr. Michael J. Ackerman, autorul principal al studiului și cardiolog genetic la Mayo Clinic, precum și directorul Laboratorului de Genomică a Morții Subite Windland Smith Rice de la Mayo Clinic, într-un comunicat de presă.

„Deși acesta este un studiu retrospectiv foarte mic al unei populații foarte rare și selectate, aceste constatări clinice par a fi dincolo de întâmplare și sunt susceptibile de a avea o relevanță clinică semnificativă și chiar impact asupra unei populații mult mai mari,” a spus Dr. Mustali Dohadwala, cardiolog și director medical al Heartsafe, o clinică privată de cardiologie din Boston care nu a fost implicată în studiu, pentru Medical News Today. „Aceste constatări ar putea arunca o lumină nedorită asupra unei piețe la modă și nereglementate de alimente și băuturi energizante și asupra consumului lor pe scară largă, ceea ce ar putea duce, în cele din urmă, la o preocupare mult mai mare pentru sănătatea publică.”

Acesta nu este primul studiu care arată pericolul imens din băuturile energizante

Acesta nu este primul studiu care pune sub semnul întrebării siguranța băuturilor energizante, în special consumate în cantități mari și pentru cei predispuși la probleme cardiace.

Lăsând deoparte compușii variați adesea adăugați în băuturile energizante, cum ar fi taurina și guarana, consumul de niveluri ridicate de cofeină prezentă în majoritatea băuturilor energizante poate reprezenta o amenințare pentru sănătate.

Acest lucru a fost demonstrat recent când Panera Bread a fost forțată să retragă de pe piață produsul lor „Charged Lemonade” cu un conținut ridicat de cofeină, în urma deceselor unei femei de 21 de ani și a unui bărbat de 46 de ani.

Băuturile energizante și riscul de atac de cord

Un editorial care însoțește noua cercetare explorează posibilitatea de a clasifica băuturile energizante drept „alimente aritmogene”, adică alimente care ar putea cauza aritmie cardiacă.

Alimentele aritmogene se încadrează în trei categorii: plante toxice cunoscute care ajung în alimente (practic otravă), suplimente alimentare care produc reacții adverse cardiace și acum băuturi energizante care includ cofeină și alte compuși care ar putea produce aritmie în anumite circumstanțe.

De exemplu, compușii de taurină și guarana prezenți în majoritatea băuturilor energizante populare au demonstrat ambele „schimbări proaritmice” în funcția inimii, notează editorialul.

„Pentru populația generală, riscul actual al băuturilor energizante ar putea fi scăzut, dar pentru pacienții cu canalopatii și cu boală cardiacă ischemică, ar putea fi mare, și adesea acești pacienți sunt încă asimptomatici și fără un diagnostic,” au scris autorii editorialului.

„Aproximativ două persoane din 100.000 au o tulburare în sistemul electric al inimii și ar putea fi expuse riscului de moarte subită cardiacă. Un istoric de leșin sau un istoric familial de moarte inexplicabilă la o vârstă fragedă sunt ambele indicii că poate fi necesară o evaluare cardiacă.”

CITEȘTE ȘI: Energizantele, un pericol pentru copii! Produc boli de care părinții nu înțeleg de ce au apărut. Care sunt acestea

Urmărește CSID.ro pe Google News