Alimentaţia actuală – hipercalorică dar săracă în nutrienţi şi stilul de viaţă modern şi sedentar stau în spatele epidemiei de obezitate conform concluziilor experţilor participanţi la simpozionul „Îmbunătăţirea obiceiurilor alimentare şi recomandări pentru o sănătate mai bună în secolul XXI”, în cadrul celui de-al 26-lea Congres European privind Obezitatea din Glasgow.
Profesorul Carel Le Roux, Şeful catedrei de Patologie experimentală din cadrul Universităţii College Dublin a declarat că obezitatea nu poate fi „vindecată”, ci trebuie gestionată pe tot parcursul vieţii, la fel ca alte boli cronice precum astmul sau hipertensiunea.
Tratamentele moderne de succes împotriva obezităţii se concentrează pe regiunile creierului care reglează depunerea grăsimilor corporale. Se pare că hormonii intestinali transmit informaţii din tractul gastrointestinal către centrele de reglare a apetitului din sistemul nervos central (SNC) prin intermediul aşa-numitei ‘Axe Intestine-Creier’. În prezent, se consideră că variaţiile nivelurilor de hormoni intestinali reprezintă unul dintre factorii care contribuie la obezitate. Continuarea eforturilor de identificare a mecanismelor de bază care controlează pofta de mâncare şi greutatea ar putea deschide calea spre formularea unor terapii mai bune pe viitor.
Şi schimbările care au intervenit în dietele noastre, în sensul adăugării mai multor grăsimi saturate, proteine din carne animală, zaharuri şi ingrediente procesate, au determinat modificarea microflorei intestinale, potrivit profesorului Glenn Gibson de la Universitatea din Reading, care a subliniat faptul că utilizarea prebioticelor s-a dovedit a fi o alternativă sigură de prevenire sau tratare a obezităţii.
Dr. Andrea Bertocco, Director, Scientific Affairs, Europe, Middle East and Africa for Herbalife Nutrition, a declarat: „Stilul de viaţă agitat şi schimbarea dietelor au transformat obezitatea în una din principalele urgenţe actuale de sănătate publică la nivel global. Cifrele sunt şocante: conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe baza ultimelor estimări din ţările Uniunii Europene, supraponderabilitatea afectează 30-70% dintre adulţi, în timp ce 10-30% dintre adulţi suferă de obezitate.