David Sinclair, un biolog de la Harvard și cercetător în domeniul anti-îmbătrânire, a petrecut ani buni făcând descoperiri cheie în știința longevității.
Omul de știință, în vârstă de 53 de ani, mărturisește, conform Insider, că și-a incetinit procesul de îmbătrânire astfel încât vârsta sa biologică este cu 10 ani mai mică, iar asta prin schimbarea stilului de viață și urmând cu consecvență câteva obiective zilnice.
Sinclair a spus că în jurul vârstei de 30 de ani mânca în exces, bea în exces și avea probleme de greutate. Dar făcând schimbări în ceea ce privește stilul său de viață, cum ar fi adoptarea unei diete pe bază de plante și eliminarea majorității alcoolului, a făcut o diferență semnificativă în durata sa de viață.
Multe dintre obiceiurile lui Sinclair sunt binecunoscute pentru a susține îmbătrânirea sănătoasă. Iată ce obiceiuri îl mențin pe biolog tânăr.
Sinclair a declarat că procesul de anti-îmbătrânire începe cu nutriția. El bea zilnic una sau două cești de ceai verde matcha, preparate de partenera sa, o nutriționistă celebră pe nume Serena Poon.
„Această băutură conține molecule care previn cancerul, prin proprietățile antiinflamatorii”, a spus el. Unele cercetări mai vechi au arătat, de exemplu, că consumul de ceai verde ar putea fi legat de un risc mai scăzut de cancer gastric.
Sinclair a declarat și că ia suplimente alimentare care conțin resveratrol, iar cercetările echipei sale au arătat că aceste suplimente pot prelungi durata de viață a organismelor.
„Perioada de post intermitent a avut și ea beneficii remarcabile asupra vârstei biologice estimate”, declară Sinclair. Biologul a mai declarat că a redus și frecvența meselor sale.
Cercetările recente sugerează că postul intermitent ar putea contribui la creșterea longevității datorită modului în care pare să influențeze îmbătrânirea celulară și să reducă riscul anumitor boli. Cu toate acestea, studiile privind modul în care beneficiile postului intermitent diferă de cele obținute prin restricția calorică sunt în desfășurare.
Sinclair a declarat că gestionarea stresului, inclusiv crearea unor „momente de liniște” pe parcursul zilei, susține îmbătrânirea sănătoasă. „Nu mă mai stresez atât de mult în privința problemelor”, a spus el. „Mă înconjur tot mai mult cu oameni cu o gândire pozitivă”
Într-adevăr, cercetările arată că stresul nu numai că agravează problemele de sănătate fizică și cresc riscul de atac de cord, dar pare să aibă și consecințe negative asupra duratei de viață în sine.
Sinclair a declarat că ar putea fi benefică includerea exercițiilor aerobice în rutina de zi cu zi de cel puțin trei ori pe săptămână. În plus, biologul recurge deseori la a-și desfășura munca de birou în picioare, astfel încât să reducă din timpul petrecut în poziția de șezut, o poziție sedentară.
Potrivit Mayo Clinic, statul în poziție de șezut mai mult de opt ore pe zi este la fel de periculos ca fumatul regulat. Se pare că 60 până la 75 de minute de activitate fizică moderat intensă pe zi pot compensa aceste riscuri.
Surse: insider.com, mayoclinic.org