O nouă cercetare sugerează că proteinele din cartofi pot fi de o înaltă calitate şi pot ajuta la dezvoltarea şi menţinerea masei musculare. Cercetarea apărută în jurnalul Nutrients poate fi importantă mai ales că în această perioadă multe persoane optează pentru o dietă pe bază de plante. Aceste diete au impact asupra mai multor factori, inclusiv asupra sănătăţii fizice, a sustenabilităţii şi a capacităţii de performanţă a exerciţiilor.
Când vorbim despre calitatea proteinelor suntem tentaţi să facem o diferenţă între proteinele de origine animală şi cele vegetale. Potrivit unui review din jurnalul Nutrients, în timp ce dietele pe bază de plante vin la pachet cu beneficii pentru sănătate şi mediu, doar câteva surse de proteină vegetală oferă toţi aminoacizii benefici asociaţi surselor de proteine. Proteinele vegetale sunt greu de digerat şi unele dintre ele pot avea valori nutriţionale care se pierd din această cauză. În schimb, proteina animală conţine toţi aminoacizii de care o persoană are nevoie şi sunt mai uşor de digerat.
Multe persoane optează pentru dietele pe bază de plante, fie pentru că reprezintă un stil alimentar sustenabil, fie pentru că sunt mai sănătoase decât cele care au la bază consumul de carne şi produse lactate. Potrivit autorilor articolului din 2019 publicat în jurnalul Advances in Nutrition, la nivel global, morbiditatea şi mortalitatea cauzate de boli cornice asociate dietelor sunt în creştere, motivul fiind calitatea slabă a dietei şi consumul excesiv de calorii. Astfel, autorii studiului şi-au dorit că exploreze efectele proteinei care se regăseşte în cartof. Autorul studiului, Sara Oikawa, fostă studentă a departamentului de kineziolofie de la Universitatea McMaster, din Hamilton, Canada, a notat că în timp ce cantitatea de proteină regăsită în cartof este mică, dar atunci când este izolată, oferă beneficii pe măsură. În general, proteinele de origine animală necesită mai mult pământ şi alte resurse spre deosebire de proteinele vegetale.
Pentru a identifica calitatea proteinelor din cartof, cercetătorii au recrutat femei tinere, în jurul vârstei de 20 de ani, care obişnuiau să consume cantitatea zilnică recomandată de proteine. Mai apoi, cercetătorii au împărţit grupul în două, oferind primului grup proteine derivate din cartofi pentru a dubla cantitatea de proteine pe care o consumau, în timp ce al doilea grup a continuat să consume cantitatea zilnică recomandată de proteine.
Cercetătorii au descoperit că femeile din prima grupă prezentsu o creştere a procesului de sinteză musculară, motiv pentru care autorii studiului sugerează că şi proteinele vegetale pot ajuta în menţinerea şi dezvoltarea masei musculare.