Pentru persoanele cu artroză severă, protezarea genunchiului sau a şoldului poate avea un beneficiu în plus: o reducere a riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Cercetătorii canadieni au selectat 153 de persoane care suferă de artroza moderată sau severă, care au avut un genunchi sau un şold înlocuit, şi 153 care nu au suferit o intervenţie chirurgicală de protezare. Cele două grupuri au fost organizate ţinând cont de gradul artrozei, vârstă, câştig material, dacă sunt sau nu fumători, dacă suferă de diabet sau nu şi alţi factori.
După aceea, cercetătorii i-au urmărit şapte ani, timp în care 111 subiecti au avut un eveniment cardiovascular: infact miocardic, accident vascular cerebral, stop cardiac, interventii chirurgicale de bypass, angioplastie coronariana sau deces din cauza unei boli cardiovasculare.
În comparatie cu cei care nu au suferit intervenţii chirurgicale nici la genunchi şi nici la şold, cei operaţi şi protezati au fost cu 40% mai puţin predispuşi unor evenimente cardiovasculare. Pacienţii care au avut cel puţin un factor de risc pentru boală cardiovasculară au avut de asemnea beneficii – protezarea articulară a fost asociată cu o scădere de 29% a riscului de apariţie a unui eveniment cardiovascular.
Astfel că protezarea articulaţiilor are câteva efecte care pot contribui la reducerea riscului apariţiei evenimentelor cardiovasculare, conform autorului principal al studiului – Dr. Bheeshma Ravi (Universitatea din Toronto).
Artroza limitează mobilitatea şi scade gradul de activitate fizică, cu consecinţe negative asupra inimii. O operaţie de înlocuire a articulaţiei reduce durerea, inflamaţia şi chiar depresia, toate factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
“În anii mei de experienţă în domeniu am observat că pacienţii au tendinţa să amâne o vizită la specialist, iar acest lucru ajunge să le afecteze mobilitatea si starea de sănătate. Afecţiuni precum gonartroza sau coxartroza limitează mobilitatea şi libertatea de mişcareşi pot avea consecinţe grave în timp asupra aparatului cardiovascular. Pentru a preveni şi trata toate acestea, nu ezitaţi să vă programaţi la o consultaţie pentru că aveţi nevoie de atenţia unui medic specialist”, recomandă dr. ortoped Apostolescu Robert Cristian.