România ocupă locul 2 în topul țărilor unde se consumă excesiv alcool, arată datele celui mai recent raport Eurostat. Iar consecințele nu se lasă așteptate: suntem campioni în Europa la accidentele rutiere cauzate de alcool, avem sute de mii de pacienți cu boli de ficat și nenumărate afecțiuni asociate. Un loc rușinos ocupăm și în ceea ce privește violența domestică: la fiecare 30 de secunde, o româncă e bătută, consumul excesiv de alcool fiind una dintre principalele cauze ale agresivității partenerului.
În acest context a fost lansată Provocarea Ianuarie Abstinent sau Dry January, susținută de Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT). Pe pagina de Facebook dedicată evenimentului Ianuarie Abstinent sunt invitați să participe toți cei care vor să practice abstinența la alcool pe durata lunii ianuarie.
Dr. Eugen Hriscu, psihiatru și psihoterapeut specializat în tratarea adicțiilor, va oferi mai multe sfaturi celor care acceptă provocarea „Ianuarie Abstinent – o lună fără alcool” și dau check-in pe pagina evenimentului.
La finalul fiecărei zile, ei pot comenta pe pagina de discuție a evenimentului cu una dintre cele două variante: „Azi am reușit. Continui” sau „Azi n-am reușit. Continui”, urmat de un scor de la 1 la 5, reprezentând cât de dificilă a fost ziua (perioada) în menținerea abstinenței, pentru a urmări evoluția gradului de dificultate de-a lungul timpului.
De asemenea, sunt bine-venite resursele care v-au ajutat într-un moment dificil: filme, meme, tehnici de relaxare, de vizualizare, gânduri sau activități.
Iar la finalul celor 30 de zile de abstinență, scrieți ce s-a schimbat pentru voi în luna fără alcool.
Studiile arată că există numeroase beneficii pentru sănătate după o astfel de lună de abstinență de la alcool: somn mai bun, mai multă hidratare, mai puține calorii, bani economisiți, ficat mai sănătos, tensiune arteriala mai bună și chiar o piele mai frumoasă.
Crezi că nu poți reuși să duci la bun sfârșit Provocarea Ianuarie Abstinent? Iată 10 idei pentru a rezista o lună (poate și mai mult) fără alcool, oferite de Alcohol Change UK:
Un domn în vârstă de 47 de ani mi-a mărturisit că a ajuns la capătul răbdării, că nu se mai suportă, bea zilnic şi nu reuşeşte de unul singur să iasă din caruselul dependenţei. Spunea că şi-a pierdut familia din cauza alcoolului şi că îşi doreşte din tot sufletul să nu mai consume alcool, doar că nu îl înţelege nimeni. I-am spus că eu îl înţeleg, deoarece sunt un fost dependent de alcool, abstinent de 6 ani. Deci se poate scăpa de adicţie, spune Marian, un operator AlcoLine.