Psoriazisul şi cancerul de piele – care este legătura dintre ele şi cum pot fi diferenţiate

Tratamentul psoriazisului ar putea creşte riscul de cancer? Află adevărul din articolul dedicat acestei controverse!
  • Publicat:
Psoriazisul şi cancerul de piele - care este legătura dintre ele şi cum pot fi diferenţiate

Psoriazisul este o afecţiune dermatologică des confundată cu cancerul de piele, din cauza anumitor simptome care pot fi similare în ambele situaţii. Însă cele două probleme de sănătate sunt distincte şi nu au legătură una cu cealaltă. Există însă studii care afirmă că psoriazisul, o afecţiune autoimună, ar putea creşte uşor riscul de cancer de piele, iar asta din cauza tratamentului pe care îl presupune cea dintâi problemă.


În ciuda acestor studii, care asociază psoriazisul cu riscul de artrită psoriazică şi chiar cancer, încă sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma fără tăgadă această afirmaţie. Totuşi, un sâmbure de adevăr există la mijloc. Iată explicaţia!

Psoriazisul este o boală cronică autoimună care duce la creşterea exagerată a celulelor pielii. Asta favorizează apariţia unor simptome precum porţiunile de piele roşii inflamate, scuamoase, pe coate, scalp sau palme.

Alte simptome ale psoriazisului sunt:

  • Pielea crăpată, predispusă la sângerare
  • Senzaţie de durere, înţepătură sau arsură
  • Unghii îngroşate

În compariţie cu psoriazisul, cancerul de piele se manifestă prin:

  • Ulceraţii ale pielii, care au aspectul unei răni şi se adâncesc
  • Excrescenţe sau noduli cu aspect lucios, roz sau roşu
  • Porţiuni de piele închise la culoare întărite, solzoase, roşii, care formează o crustă şi pot sângera
  • Aluniţe nou apărute, cu margini neregulate, asimetrice, care cresc rapid, îşi modifică forma şi au culoarea albastru închis, roşu, alb, galben sau chiar negru

În comparaţie cu psoriazisul, care acoperă porţiuni mari de piele, cancerul de piele este localizat pe zone mai mici, de regulă cele expuse frecvent la soare (braţe, faţă, picioare, trunchi).

În prezent, tratamentul psoriazisului constă în administrarea anumitor medicamente imunosupresoare sau în expunerea controlată la raze UV (fototerapia), dar se pare că tocmai aceste terapii pot creşte riscul de cancer de piele, scrie medicalnewstoday.com.

De exemplu, un studiu din 2016 publicat în JAMA Dermatology sugera că persoanele care urmează tratament pentru ameliorarea simptomelor psoriazisului prezintă risc de dezvoltare a limfomului, a cancerului de plămâni sau a cancerului de piele, teorie susţinută şi de National Psoriasis Foundation.

Totuşi, de vină ar putea fi şi stresul, care poate agrava inflamaţia din organism şi, implicit, ar putea creşte riscul de cancer, dar şi de alte afecţiuni. Un alt studiu publicat în Epidemiology and Health Services Research a concluzionat că fototerapia este un factor de risc în apariţia mai multor tipuri de cancer. Cu toate acestea, cercetările sunt inconsistente şi nu pot face o legătură de tip cauză-efect între psoriazis şi cancer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: