Din pulpa de roşcovă, care are un gust dulceag plăcut, se prepară înlocuitori ai ciocolatei. Este o leguminoasă utilizată în alimentaţia animalelor şi chiar a omului, în perioadele de război.
Eficienţa seminţelor de roşcovă în tratamentul diareei a fost demonstrată în timpul războiului civil din Spania, când consumul de roşcove era foarte ridicat din lipsa altor alimente.
Acţiunea antidiareică a seminţelor de roşcovă se datorează mai multor mecanisme.
Unul dintre ele este de tip fizic şi este declanşat de cantitatea ridicată de fibre solubile şi insolubile din făina de roşcove (celuloză, hemiceluloză, peptină, lignină, manan etc.), care exercită un efect de absorbţie a lichidelor din tubul digestiv şi, în plus, reduc procesele de fermentaţie şi putrefacţie din intestin.
Altul este de tip chimic: făina din seminţe de roşcove exercită un efect-tampon care neutralizează excesul de aciditate. Datorită aceleiaşi puteri de absorbţie, făina de roşcove poate neutraliza multe dintre enterotoxinele care provoacă diareea.
Pe lângă acestea, nu trebuie exclus efectul bactericid discret al pudrei de roşcove, care este demonstrat prin scăderea numărului de microorganisme prezente în fecale.
În al treilea rând, făina de roşove formează un gel (mucilagiu) care protejează peretele intestinal şi ameliorează iritaţia acestuia.
Sursa foto: naturallybetterfoods.com