Pudra de talc folosită în general în industria cosmetică pentru farduri de obraz, de pleoape și chiar pentru pudra de față, a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății drept posibil cancerigenă.
Experţii de la Agenţia Internaţională de Cercetări asupra Cancerului au clasificat talcul, un mineral natural extras din numeroase regiuni ale lumii, că fiind “probabil cancerigen” pentru oameni.
Potrivit cercetătorilor, expunerea are loc în primul rând la locul de muncă în timpul extracţiei, măcinării şi prelucrării talcului sau în timpul fabricării produselor care îl conţîn.
Studiile au indicat atunci un risc mai mare de cancer ovarian în rândul femeilor care foloseau produse cu talc.
În iunie, gigantul farmaceutic american Johnson & Johnson a încheiat un acord definitiv cu justiţia din 42 de state federale americane într-un proces care a vizat pudra să de talc, acuzată că a cauzat mai multe cazuri de cancer. Compania a acceptat să plătească 700 de milioane de dolari pentru a rezolva suspiciunile că a indus în eroare clienții cu privire la siguranța produselor sale pe bază de pudră pe bază de talc.
Ce este talcul?
Talcul este un mineral obținut prin prelucrarea rocilor de talc prin concasare, uscare și frezat. În urmă acestor procese, se elimina o serie de urme de minerale din talc, dar nu se separă fibrele care sunt foarte asemănătoare cu azbestul, un element ce generează o formă foarte agresivă de cancer pulmonar.
În cadrul populaţiei generale, ea se produce mai ales prin folosirea produselor cosmetice şi a pudrelor pentru corp care conţin talc.
Cu toate acestea, experţii nu exclud anumite distorsiuni în studiile care au arătat o creştere a incidenţei cancerului. Deşi evaluarea s-a concentrat asupra talcului care nu conţine azbest, contaminarea talcului cu azbest nu a putut fi exclusă în majoritatea studiilor efectuate pe oamenii expuşi la talc, spun ei.
Majoritatea oamenilor sunt expuși la talc sub formă de pudră sau produse cosmetice, potrivit IARC din Lyon.
Care sunt bolile la care te expui folosind pudra de talc?
Pudra de talc poate cauza alergii grave și, uneori, șoc anafilactic. Astfel, inhalarea pudrei de talc este considerată foarte periculoasă. Ea duce la pneumonie și la inflamarea căilor respiratorii.
Unii bebeluși au fost chiat în pericol de moarte, după ce au inspirat pudra de talc folosită de mămicile lor pentru a le usca pielea. O singură particula de talc ajunsă în plămâni are nevoie de 8 ani pentru a fi eliminată, avertizează specialiștii.
Care este legătura între pudra de talc și cancer
Cercetătorii englezi atrag atenția asupra faptului că există o legătură între talc și cancerul de col uterin.
Particulele din pudra de talc, aplicate în zona genitală pentru a menține pielea uscată pe perioada verii, ar favoriza apariția unor procese inflamatorii. Se creează astfel un mediu prielnic dezvoltării celulelor canceroase.
Concluziile specialiștilor se bazează pe un studiu început acum 34 de ani, la care au participat 66.000 de femei. Dintre acestea, 0,9% (600 de persoane) au dezvoltat cancer uterin în anii următori.
Foto: shutterstock