Persoanele supraponderale nu mai au nicio scuză pentru dietele eșuate! Cercetătorii americani de la Universitatea Tufts au descoperit că alimentația condimentată din plin cu șofran inhibă depunerile de grăsime.
Proprietățile uimitoare ale șofranului au fost descoperite de oamenii de știință în urma unor experimente de laborator. Astfel, ei au constatat că planta de proveniență mediteraneeană conține o substanță, curcumina, care poate opri extinderea celulelor grase în organism.
Curcumina acționează direct asupra angiogenezei, adică procesul de formare a vaselor noi de sânge, în condiții normale sau patologice, care permite creșterea și expansiunea țesutului adipos.
Pe lângă faptul că ajută persoanele supraponderale să scadă în greutate, s-a dovedit că șofranul contribuie la scăderea colesterolului rău din sânge, precum și la ameliorarea steatozei hepatice (boala de ficat gras).
Încă din Antichitate, șofranul a fost utilizat ca remediu natural cu proprietăți antioxidante, tonic asupra inimii și sistemului respirator, antitumoral și antiinflamator. De asemenea, este un bun stimulent digestiv, iar grecii îl foloseau ca afrodisiac, pentru că are proprietăți asemănătoare testosteronului.
Printre preparatele culinare în care șofranul se potrivește se numără risotto, paella cu fructe de mare, somon, pulpe sau piept de pui, tajine cu vită și legume, mâncărică de vinete sau dovlecei etc.
Din păcate, prețul acestui condiment este destul de… piperat! Șofranul este una dintre cele mai scumpe mirodenii din lume, deoarece pentru obținerea unui singur kilogram este nevoie de 100.000 de flori.
În comerț găsești totuși firișoare de șofran la prețuri care pornesc de la 30 de lei per gram. Scump, dar merită!