Puterea vindecătoare a sării

Apa şi nămolul din Lacul Ursu au concentraţii foarte ridicate de sare, de aceea efectele asupra pielii sunt rapide, intense şi de durată. Este vorba de beneficii locale - mecanice, termice şi chimice, dar şi efecte la distanţă: detoxifierea profundă a ţesuturilor şi a organelor interne.
  • Publicat:
Puterea vindecătoare a sării

La Sovata, tratamentele balneare pornesc de la sare şi de la nămol, mai exact de la apa sărată, binefăcătoare a Lacului Ursu. Apa şi nămolul din Lacul Ursu au concentraţii foarte ridicate de sare, de aceea efectele asupra pielii sunt rapide, intense şi de durată. Este vorba de beneficii locale – mecanice, termice şi chimice, dar şi efecte la distanţă: detoxifierea profundă a ţesuturilor şi a organelor interne.

Medicul balneolog Suzana Pretorian ne spune că, la Sovata, ”sarea din Lacul Ursu se aplică sub următoarele forme: îmbăiere în lac, băi sărate la cadă (37-39 grC, 150-200 gr NaCl/litru) sau în piscine cu apă sărată (34-36 grC, 100-150gr NaCl/litru) şi împachetari cu nămol sarat, în hotelurile Danubius.

Vara, îmbăierea în Lacul Ursu oferă avantajele heliotermiei: dubla stratificare salină şi termică a apei. Stratul superficial de 15-20 cm este apă dulce rece (25grC), provenită de la un pârâu care acoperă apa sărată a lacului. Sub acest strat superficial, temperatura creşte treptat spre adâncimea de 1,5-2 metri până la 38-45 gr C. Concentraţia de sare creşte spre adâncime (200 gr/l la 2 metri adâncime). Cei cu hipertensiune arterială sunt protejaţi prin stratul superficial de apă rece de la nivelul gâtului şi toracelui superior la imersiune verticală.

Băile cu apă sărată extrasă din Lacul Ursu la piscinele hotelului din staţiune se recomandă de 2-3 ori pe zi câte 20-30 minute la persoanele sănătoase, în cure de 7-21 zile. Băile la cadă se fac o data pe zi, în cure de 5-10-15 şedinţe.

Împachetările calde cu nămol sărat sapropelic extras din Lacul Ursu sunt parţiale sau generale. Acestea se fac în cure de 5-10-15/sejur, la temperaturi între 39-43gr C, în functie de afecţiunile asociate.
Apa sărată şi nămolul realizează în paralel o detoxifiere la nivel renal, hepatic, digestiv şi respirator, ceea ce stimulează procesele profunde de reîntinerire, inclusiv ale pielii până la nivel celular.

Tu ce planuri ai? Când mergi la Sovata să trăieşti şi să experimentezi puterea sării?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: