Q&A despre ASTM şi unde poţi să te testezi gratuit!

Bucureştenii se pot testa gratuit pentru astm în weekendul 16-17 mai, în Parcul Tineretului, intrarea dinspre bulevardul Tineretului nr. 34. Testările vor fi făcute de Societatea Română de Pneumologie cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.
  • Publicat:
Q&A despre ASTM şi unde poţi să te testezi gratuit!

Bucureştenii se pot testa gratuit pentru astm în weekendul 16-17 mai, în Parcul Tineretului, intrarea dinspre bulevardul Tineretului nr. 34. Testările vor fi făcute de Societatea Română de Pneumologie cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

„Astmul  este o boală care poate fi ţinută sub control. Este important ca pacienţii să ştie că pot duce o viaţă normală dacă îşi iau tratamentul şi se feresc de factorii de risc.” spune Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Afecţiunea  se agravează în timp şi afectează oamenii în mod diferit – de aceea, e foarte important ca pacienţii să înveţe să ţină astmul sub control. Boala nu poate fi vindecată, dar pacienţii pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă câteva reguli:

  • iau medicamentele prescrise de doctor;
  • stau departe de factorii de risc (polen, animale de companie, fum, praf de casă, mirosuri puternice etc.);
  • merg la medic de 2-3 ori pe an pentru control (chiar dacă se simt bine);
  • învaţă care sunt semnele că astmul lor se agravează şi mai ales  cum  trebuie să reacţioneze.

Sfaturi utile pentru pacienţii cu astm:

  • Aflaţi care sunt factorii de risc care vă afectează şi staţi departe de ei;
  • Aacă aveţi animale de companie,toţi le iubim  dar vor trebui  încredinţate din păcate altcuiva;
  • Dacă fumaţi, lăsaţi-vă;
  • Dacă membrii familiei fumează, rugaţi-i sa nu o facă în casă;
  • Nu folosiţi deodorante puternice – săpun, şampon, parfum, deodorant de cameră etc.
  • Faceţi pregătiri speciale pentru camera voastră:
  • Scoateţi toate covoarele, pernele suplimentare şi fotoliile – ele adună praf;
  • Spălaţi cearşafurile şi păturile des în apă fierbinte; lăsaţi-le să le usuce soarele;
  • Aerisiţi camera des.

Date statistice despre astm:

Astmul afectează mai mult de 300.000.000 oameni în toată lumea (Global Burden of Asthma Report, 2004, www.ginasthma.org.) şi este cea mai răspândită boală cronică printre copii.

Doar în Europa, 30.000.000 persoane suferă din cauza astmului. (În Europa, 1 din 4 pacienţi a avut cel puţin o criză de astm atât de severă, încât nu a putut nici măcar să ceară ajutor.)

În Europa de Vest, o persoană moare din cauza astmului în fiecare oră.

În România, se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 cazuri de astm.

Q&A:

Ce este astmul?

Astmul este o boală a căilor respiratorii din plămâni. La pacienţii cu astm, acestea se irită, îngroaşă, se umflă, se imflamează şi devin mult mai sensibile la schimbările de mediu. În timpul crizelor, căile respiratorii se îngustează, muşchii din jurului lor se contractă, iar mucoasa blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.

Cine face astm?

Moştenirea genetică poate să joace un rol important. Copiii cu alergie alimentară sunt mai predispuşi decât alţi copii să facă astm. Alergiile la polen, praf de casă , blană de animale, fum, poluare cresc riscul de a produce astm. La copii, baieţii au un risc aproape dublu să facă astm, comparativ cu fetele.

La ce vârstă apare astmul?

Astmul poate apărea la orice varsta, dar jumatate dintre toţi cei care au astm au avut primele simptome în jurul vârstei de 10 ani.

Există riscul ca astmul să se agraveze în timp?

Da. Netratat, astmul devine mai grav de-a lungul anilor, iar plămânii funcţionează mai prost. De aceea, medicii recomandă pacienţilor să respecte tratamentele şi să evite factorii de risc. Doar aşa, astmul poate fi ţinut sub control, iar plămânii pot funcţiona mai mulţi ani fără probleme.

În ce constă testarea pentru astm?

Spirometria este testul care măsoară capacitatea pulmonară. Tot ce au de făcut pacienţii este să sufle într-un tub de cauciuc ataşat unui computer. Rezultatul este imprimat imediat şi medicul dă rezultatul pe loc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: