Răceala misterioasă care nu este COVID, gripă sau provocată de virusul sincițial. „Cea mai ciudată boală pe care am avut-o”

  • Publicat:
Răceala misterioasă care nu este COVID, gripă sau provocată de virusul sincițial. „Cea mai ciudată boală pe care am avut-o”
Foto: Shutterstock

O răceală atipică pare să se răspândească în multe zone ale lumii. În SUA, au fost raportate cazuri de o infecție respiratorie mai puternică față de cele cunoscute până acum. Pacienții au simptome asemănătoare unei răceli, inclusiv febră, însă nu au COVID, gripă sau infecție cu virusul sincițial. Cazuri asemănătoare sunt prezente și în România.

Cea mai frumoasă perioadă din an este umbrită de valul de răceli care se răspândește inclusiv în mare parte din țara noastră.

„Vremea rece, întâlnirile în spații închise duc la răspândirea virusurilor respiratorii”, transmite directorul Center for Disease Control and Prevention, Rochelle Walensky. De asemenea, anul acesta, valul de răceli a venit mai devreme decât  în anii trecuți.

Răceală cu simptome extreme – nu este nici COVID, nici gripă, nici infecție cu virus sincițial

În SUA, foarte mulți pacienți se prezintă la spital cu simptome de răceală extremă, cu febră, iar testele pentru COVID, gripă și virusul sincițial ies negative.

Scriitoarea Cora Harrington a mărturisit pe rețelele sociale că a experimentat simptome neplăcute din cauza răcelii misterioase. Ea spune că „un virus ciudat” „a ținut-o aproape de leșin timp de câteva zile” și a numit-o „cea mai ciudată boală” pe care a avut-o.

Un medic din Marea Britanie a spus că astfel de cazuri similare au fost raportate și în această țară. Principalele simptome sunt gâtul inflamat și febra.

Sezonul răcelilor a venit mai devreme anul acesta

Medici de pe cel puțin 3 continente spun că diverse virusuri – care nu sunt cele asociate cu gripa sau coronavirusul – se răspândesc anul acesta. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că testele pentru COVID, RSV sau pentru gripă pot ieși fals negative dacă sunt efectuate la debutul simptomelor.

Medicii amintesc, de asemenea, că anul acesta sezonul răcelilor a început mai devreme decât de obicei. Cu toate acestea, nu este încă prea târziu pentru cei care vor să se vaccineze.

COVID și gripa au simptome asemănătoare

Dr. Roy Gulick, medic infecționist din New York, spune că în cazul răcelii apar semne precum: „febră, dureri musculare, tuse, dureri de cap, acestea sunt comune. Nu ai cum să faci diferența dintre gripă și COVID”.

În cazul persoanelor care experimentează astfel de simptome, medicii îi îndeamnă să efectueze testele de COVID și gripă și să administreze tratamentul corespunzător.

În cazul în care, teste sunt negative, pacienții ar trebui să aștepte câteva zile și să le repete. Dacă acestea ies iarăși negative, e posibil să fie vorba de unul dintre coronavirusurile vechi, adenovirus sau răceala comună. Toate acestea pot duce la o infecție respiratorie superioară. Alte boli care circulă acum includ metapneumovirusul și paragripa.

„Majoritatea oamenilor probabil că nu au nevoie să știe ce au. O să treacă prin răceală și apoi o să se simtă mai bine cu ajutorul tratamentului”, spune Gulick. Medicii amintesc că antibioticele nu sunt recomandate în cazul virozelor.

Sursa: Insider

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult