Reacțiile dinainte de vaccinare. De ce vin românii cu acul de acasă la vaccinarea anti-COVID

  • Publicat:
Reacțiile dinainte de vaccinare. De ce vin românii cu acul de acasă la vaccinarea anti-COVID
Vaccinarea anti-COVID în România/ FOTO: Profimedia

Românii vin la vaccinarea împotriva COVID-19 pentru a vedea cât de mare este acul, iar unul dintre ei chiar și-a adus acul de acasă, povestește un membru al echipei de vaccinare drive-thru din Cluj-Napoca.

Deși în primele luni de vaccinare, majoritatea celor care alegeau să meargă la centrele pentru vaccinare anti-COVID o făceau din convingere, acestei categorii i  se adaugă acum un profil distinct: omul care se teme de ac.

Florin Moroșanu, un membru al echipei de vaccinare drive-thru din Cluj-Napoca, povestește cazul unui bărbat care a venit cu acul de acasă.

„A căutat el în farmacie cel mai mic ac și l-a adus să-l folosim. Evident că l-a dus înapoi acasă, era un ac care nu permitea vaccinarea pentru că era prea scurt și s-a vaccinat cu acul din centrul nostru”, povestește un cadru medical pe platforma Ro Vaccinare.

„Am avut 2 situații în care 2 pacienți au venit să vadă acul, dacă e mare, dacă e gros, câți cm intră în braț”, adaugă acesta.

Chiar dacă aceste situații pot părea amuzante, gesturile oamenilor sunt unele de admirat întrucât ei încearcă să-și învingă o teamă pentru a primi vaccinul împotriva COVID.

Teama de ac apare mai des la bărbați decât la femei

„Teama de ac este mai des întâlnită la bărbați decât la femei. Aproximativ din 10 persoane care dezvoltă reacții înainte de vaccinare, 8 sunt bărbați și 2 sunt femei. Transpirație, leșin, agitație, anxietate, albirea feței sunt manifestări ale unei frici care există doar în mintea noastră.

Detaliul acesta asta mă face să mă gândesc cum ar rezista bărbații daca ei ar trebui să nască în locul femeilor… Cred că am leșina preventiv înainte de naștere cu vreo câteva zile și am aștepta minunea în stare de inconștiență”, scrie bărbatul pe Facebook.

Membrii centrului de vaccinare amintesc că pentru situații de genul acesta există un psiholog calm și empatic pregătit să ofere alinare celor temători de ace, astfel încât vaccinarea să devină banală.

Frica de ace (tripanofobia): ce este?

Frica de ace este asociată procedurilor medicale și este clasificată ca tulburare de anxietate. Totodată este o ”fobie specifică”, arată Diagnostic and Statistical Manual.

Tripanofobia poate fi o problemă pentru mai multe proceduri medicale inclusiv vaccinarea, recoltarea de sânge, necesitatea perfuziei sau a anesteziei. Frica de durere și frica de necunoscut joacă un rol important, deoarece un corp străin pătrunde în corpul tău, iar tu nu ai niciun control, lucru care înspăimântă mulți dintre pacienți.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult