Mai bine de jumătate dintre persoanele care supravieţuiesc unui accident vascular cerebral se confruntă cu dizabilităţi majore, care constau în paralizia mâinilor sau picioarelor. Aceste probleme apar din cauza distrugerii celulelor cerebrale, survenite în urma privării de sânge.
Recuperarea după un accident vascular cerebral reprezintă un proces de lungă durată şi multe şedinţe de fizioterapie, însă chiar şi aşa rezultatele nu sunt întotdeauna optimiste.
Recent, oamenii de ştiinţă britanici au pus la punct un device care ar putea „reeduca” creierul în aşa măsură încât să transmită impulsuri nervoase către mâna afectată, se arată într-un comunicat postat pe pagina Universităţii Newcastle.
Stuart Baker, profesor în neuroştiinţe şi unul dintre iniţiatorii proiectului, spune că scopul acestei terapii este de a restabili căile de comunicare dintre membrul paralizat şi creier, prin intermediul unor căşti speciale şi a unor electrozi aplicaţi pe mâna afectată.
„Atunci când persoana încearcă să apuce un obiect cu mâna, dispozitivul percepe acest gest şi transmite impulsuri nervoase către cortexul motor – regiune implicată în elaborarea şi controlul mişcărilor voluntare”, afirmă dr. Baker.
Cercetătorii au descoperit accidental că pot controla această zonă cerebrală, cu ocazia unor studii desfăşurate în urmă cu câţiva ani pe maimuţe. Ei au observat că mobilitatea primatelor putea fi „comandată” cu ajutorul impulsurilor nervoase.
Dispozitivul este acum în teste pe 150 de oameni, iar rezultatele preliminare arată că aproape jumătate dintre aceştia prezintă o îmbunătăţire semnificativă în ce priveşte reflexele musculare.
Rămâne de văzut care vor fi concluziile finale ale echipei de cercetători, dar dacă această metodă ieftină se dovedeşte eficientă, intervenţiile chirugicale, botoxul şi şedinţele de fizioterapie ar putea deveni tratamente depăşite, lăsând loc noilor terapii revoluţionare pentru recuperarea fizică a supravieţuitorilor unui accident vascular.
Observaţiile cercetătorilor au fost publicate la finalul anului trecut în revista ştiinţifică Neuroscience.