Bufeurile și alte simptome neplăcute ale femeilor ajunse la menopauză s-ar putea atenua cu aproape 90% dacă urmează un regim alimentar potrivit, arată un nou studiu.
O dietă bazată în principal pe produse de origine vegetală, categorie în care intră dietele vegetariene și vegane, ar putea avea același efect asupra simptomelor date de menopauză ca terapia hormonală, spun specialiștii.
Dieta cercetată a fost inspirată dintr-o dietă japoneză tradițională bazată pe legume, fructe, cu precădere pe soia și cu cantități mici de uleiuri.
„Uleiurile și grăsimile modifică activitatea estrogenului. În timpul studiului, am observat că femeile care au limitat cu atenție aportul de grăsimi și uleiuri au avut beneficii mai rapide. În cercetările noastre limităm consumul de grăsimi, fie ele «bune» sau «rele», pentru că, în plus, pot afecta scăderea în greutate, iar acesta pare să fie un factor important de reducere a simptomelor menopauzei“, a declarat investigatorul principal al studiului pentru Medical News Today.
Citește și: Dieta vegană, aliatul care ameliorează bufeurile la menopauză
Potrivit studiului, dieta pusă sub observație este eficientă mai ales asupra simtomelor vosomotorii provocate de menopauză (bufeuri, transpirații nocturne abundente, fluctuații ale tensiunii arteriale).
„O dietă sănătoasă e clar că este de ajutor în menopauză, pentru că, de fapt, te face să te simți bine în general“, a spus Dr. Thomas Ruiz, medic ginecolog, citat și acesta de Medical News Today.
Concluzia a fost că alimentația potrivită, care presupune reducerea sau chiar evitarea alimentelor de origine animală și creșterea consumului de legume și fructe, atenuează cu până la 88% bufeurile moderate și severe, unul dintre principalele simptome asociate cu menopauza.
Potrivit unor studii anterioare, terapia hormonală le atenuează cu 70%-90%.
Citește și: Fă din menopauză o etapă minunată! Patricia Rusu, coach în nutriție vine cu dieta ideală la menopauză